Afslank Artikelen

Acupunctuur helpt je bij het afslanken – feit of fictie?

Er zijn vandaag honderden alternatieve methoden om af te slanken en gezonder te worden. Ze zijn erg populair omdat veel mensen er tegen opzien veel te moeten sporten of flauwe dieeten te moeten volgen.
De methoden en middelen lopen uiteen: van radicale ingrepen zoals bijvoorbeeld een obestitasoperatie en liposuctie tot minder ingrijpende zoals het aanbrengen van pleisters of het innemen van voedingssupplementen. Een van de meest intrigerende alternatieve methoden is de acupunctuur.

Wat is acupuntuur?
Acupunctuur is bepaald niet van vandaag of gisteren; het is vele duizenden jaren ouder dan obesitasoperaties of afslanksupplementen. 2000 Jaar geleden ontdekt in China, wordt acupunctuur daar tegen talloze aandoeningen en kwalen ingezet. Tegenwoordig zijn er ook miljoenen mensen in het Westen die regelmatig een acupunctuurbehandeling ondergaan. Niet alleen voor overgewicht, maar ook tegen talloze andere ziektes en aandoeningen.

Hoe werkt het?

Een acupunctuurbehandeling voor overgewicht gaat niet anders in z’n werk dan een reguliere acupunctuurbehandeling. Steriele naalden worden aangebracht op specifieke plekken van het lichaam. Door deze knooppunten te stimuleren worden hormonen zoals endorphinen vrijgemaakt die helpen het lichaam te ontspannen.

Een lichaam dat kalm en ontspannen is kan beter het gevecht aan met stress en frustratie; twee dingen die bij velen een aanleiding zijn voor eetbuien. De endorphinen die vrijkomen tijdens de acupunctuurbehandeling verbeteren ook de spijsvertering en versnellen de stofwisseling.

Daarnaast verhoogt acupunctuur ook het energieniveau, zodat je meer zin hebt om te fitnessen of te sporten. Je bent beter in staat je lekkere trek onder controle te houden en het verbetert de bloedcirculatie.

Helpt acupunctuur me echt de overtollige kilo’s kwijt te raken?

Natuurlijk val je niet af van een acupunctuurbehandelingen; daarvoor zul je je regelmatig moeten laten behandelen.

Acupunctur leidt zelf niet direct tot gewichtsverlies, maar helpt je wel het proces te versnellen. Acupunctuur is dus altijd supplementair.

Meer bewegen, gezonder eten en je levensstijl veranderen blijven de beste manier om af te vallen. Niets is zo effectief als deze drie elementen te combineren. Acupunctuur kan je helpen, maar kan deze drie elementen nooit vervangen.

Bewust eten en meer bewegen zijn op zich niet zo moeilijk – de moeilijkheid ligt in het volhouden van je goede voornemens. Datzelfde geldt voor de noodzakelijke veranderingen in je levensstijl: het voorkomen van stress en oververmoeidheid, het stoppen met roken en het links laten liggen van alcohol.

Er zijn vele acupuncturisten en het moet niet al te moeilijk zijn er een bij je in de buurt te vinden. Het is wel belangrijk dat je even controleert of de acupuncturist gediplomeerd en bevoegd is. Het is helemaal mooi wanneer je kans ziet eens met mensen te praten die door hem of haar zijn behandeld.

De meeste acupuncturisten zullen je ook kunnen helpen bij het samenstellen van het juiste dieet en het ontwerpen van een nieuwe, gezondere levensstijl.

Schrijf een reactie