Afslank Artikelen

Afslanken 101: Hoe vul je de koelkast

Een effectieve manier van afvallen is op diet gaan en meer gaan bewegen. Om dat te kunnen doen is het belangrijk gezonde voeding in huis te hebben. Een koelkast vol met gezonde producten maakt het je gemakkelijker je aan je dieet te houden – een koelkast vol met fastfood doet het omgekeerde. Lees hier hoe je door middel van verstandig koelkastmanagement je dieet vol kunt houden.

Gezond boodschappen doen
Een uitgebalanceerd dieet begint bij het maken van de juiste keuzes in de supermarkt. Wanneer je serieus wilt afvallen zul je voortaan voedzame producten met weinig vet en calorieen moeten kopen. Het is een open deur, maar daarom nog niet minder waar: je bent wat je eet. Kijk de volgende keer wanneer je weer boodschappen doet welke producten gezond zijn en welke niet.

Sla gezonde en verse producten in.
Er gaat niets boven groente en fruit. Groente en fruit zijn de gezondste en voedzaamste producten die er zijn. Groente en fruit zijn niet alleen voedzaam, ze beschermen je ook nog eens tegen talloze ziektes. Groente en fruit met veel vezels zoals groene bladgroente en appels vullen beter dan producten die minder vezels bevatten. Zorg dat je er altijd voldoende van in huis hebt. Hier zijn wat tips voor je boodschappenlijstje voor de groenteboer:

  • Sommige diepvries- of ingeblikte groenten bevatten evenveel vitaminen en mineralen dan hun verse tegenhangers.
  • Controleer altijd het zout- en suikergehalte van groente of fruit in blik. Kies altijd voor fruit in het eigen sap (en niet voor siroop), en neem blikgroente dat niet teveel sodium bevat.
  • Onthoud: hoe dieper de kleur – of het nu groen, oranje of geel is – hoe voedzamer.

Kies altijd volkoren
Koop voortaan alleen volkorenbrood. Dat bevat veel meer vezels en andere belangrijke voedingsstoffen.

Liever magere of half-volle dan volle zuivelproducten
Van vrijwel alle zuivelproducten, zoals bijvoorbeeld kaas, melk, ijs en room, zijn er tegenwoordig ook een magere of half-volle versie op de markt. Wanneer je erg aan de volle smaak gewend ben, ga dan eerst over op half-vol en pas na een tijdje op mager.

Voedsel rijk aan proteinen: vlees, vis, eieren, schaaldieren en noten
Het vel van de kip of kalkoen kun je beter niet eten – daarin bevindt zich de hoogste concentratie verzadigde vetten. Het is geen probleem om de kip of kalkoen met vel en al te koken of te braden, als je het vel maar niet opeet. Vis is de gezondste bron van proteinen en bevat weinig verzadigde vetten. Het bevat ook veel gezonde omega 3 vetzuren

Ook schaaldieren zijn een goede bron van proteinen, en ze bevatten bovendien weinig vet. Hetzelfde geldt voor eieren, die ook nog eens vitaminen bevatten die vetten oplossen.

Wanneer je deze eenvoudige tips opvolgt wordt het volgen van een dieet een stuk gemakkelijker.

Schrijf een reactie