Afslank Artikelen

Afslanken – houd je vooruitgang bij!

Het bijhouden van je vooruitgang is misschien wel een van de belangrijkste dingen die je moet doen wanneer je af wilt vallen. Nadat je voor jezelf je afslankdoelen hebt vastgesteld en een afslankprogramma hebt gekozen dat bij jou past, is het eerste wat je moet doen een dagboek aan te schaffen of een computerfile te openen waarin je je vooruitgang bij kunt houden.

Waar te beginnen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt bijhouden. Allereerst moet je vaststellen wat je streefgewicht is – waar wil je uitkomen? Houd dit doel steeds voor ogen zodat je niet afgeleid wordt door bijzaken. Bereken je ideale BMI; het ideaalgewicht dat past bij jouw lengte, sexe en leeftijd.

Zet dat af tegen je huidige gewicht en bereken de tijd die je denkt nodig te hebben om dat gewicht te bereiken. Wees realistisch. Wanneer je gezond eet en vrijwel elke dag cardio doet kun je meestal wel een kilo per week afvallen.

Calorieën tellen
Houdt bij hoeveel calorieën je per dag binnenkrijgt. De hoeveelheid calorieën die je zou moeten opnemen is afhankelijk van je levensstijl. Bedenk ook dat de aangewezen hoeveelheid zal veranderen wanneer je gewicht verliest en meer gaat fitnessen of sporten. Waak voor extremen. Volg het advies van je arts of fitness trainer. Afslanken is mooi, maar een betere gezondheid zou je uiteindelijke doel moeten zijn.

Plan je maaltijden vooraf en prepareer vantevoren de juiste porties. Zo weet je precies hoeveel je eet en kun je het goed bijhouden in je dagboek.

Weeg jezelf een keer per week. Dit is de eenvoudigste manieer om te zien of je nog op het juiste pad bent. Wees niet al te teleurgesteld wanneer je een weekje geen vooruitgang ziet. Het lichaam heeft zijn eigen ritme, en ja, afvallen is niet altijd makkelijjk.

Houd plezier in het afvallen en beloon jezelf af en toe!

Vergeet niet om jezelf af en toe te belonen wanneer je een mijlpaal hebt bereikt. Dat is heel belangrijk voor je motivatie en de kansen op succes. Het kan een tijdje duren voor je de slag te pakken hebt, maar als je geduldig vasthoudt aan het afslankprogramma dat je hebt uitgekozen is er geen enkele reden waarom het niet ook jou zou gaan lukken.

Maak er een spel van: beloon jezelf bij elke mijlpaal die je hebt bereikt met iets wat je de afgelopen tijd hebt moeten laten staan. Neem een stukje chocoldetaart of wat ijs. Maar natuurlijk niet te veel. Een paar lepeltjes kunnen je evenveel voldoening geven als de hele taart. Bedenk eens hoeveel extra oefeningen je zou moeten doen wanneer je de hele taart of de hele bak ijs verorbert.

Aarzel nooit om hulp te vragen. Er zijn talloze lotgenotengroepen waar je hulp en steun kunt krijgen van mensen die zich in dezelfde situatie bevinden.

Schrijf een reactie