Afslank Artikelen

Afslanken met een volle agenda – hoe doe je dat?

Kantoorwerk en afvallen – dat is niet zo’n gelukkig combinatie. Water en vuur, de duivel en wijwater – er zijn heel wat kleurrijke oudhollandse spreuken op van toepassing. De meeste mensen zitten tot vijf uur, en sommigen tot nog veel later, achter hun computer, en iedereen heeft dezelfde klacht – ze hebben geen tijd meer om te sporten.
Daar komt ook nog bij dat de meesten het zo druk hebben dat ze geen tijd hebben gezonde maaltijden te bereiden. Een kop koffie in de kantine als ontbijt en als ze thuiskomen snel nog even naar de snackbar.
Het is duidelijk dat mensen deze levenstijl niet lang vol kunnen houden. Overal ter wereld kampen de mensen met overgewicht. Dat ze een buikje krijgen en mollige armen is nog niet eens het ergste, veel erger is dat hun gezondheid er ernstig onder lijdt. Overgewicht is op dit moment een van de grootste gezondheidsproblemen in de wereld. Wat te doen? Het werk moet nu eenmaal gedaan worden. Is er hoop voor mensen met een drukke baan? Absoluut.

Compenseer het gebrek aan beweging
Wanneer je niet genoeg tijd hebt om te sporten, compenseer dan je gebrek aan beweging door middel van het voedsel dat je eet. Je verbrandt niet evenveel calorieën als iemand die wel dagelijks sport – zorg dan ook dat je minder calorieën binnenkrijgt. Eet vooral groente en fruit, proteïnen en gezonde vetten.

Probeer toch wat beweging te krijgen.
Dat je nu gezonder eet betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet meer hoeft te bewegen. Probeer zoveel als je kunt fysieke activiteiten te combineren met je werk. Wanneer mensen klagen dat ze niet voldoende tijd hebben om gezond te bewegen of te sporten bedoelen ze dat ze geen tijd hebben om elke dag een uur naar de sportschool te gaan. Dat is ongetwijfeld waar.

Je hoeft echter niet perse naar de sportschool om gezond te bewegen. Je kunt ook tijdens je werkdag voldoende beweging opdoen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

Wandel zo veel als je kunt. Parkeer je auto zo ver mogelijk weg zodat je een flinke wandeling moet maken om op kantoor te komen.
Wil je iemand op een andere afdeling spreken? Gebruik dan eens een keer niet de telefoon of de IM, maar zoek hem of haar op. Niet alleen wandel je weer een stukje het is ook goed voor je sociale netwerk.
Wandel in een stevig tempo; zo verbrand je meer calorieën dan wanneer je in een normaal tempo loopt.
Ben je het zat om altijd zo lang op de lift te moeten wachten? Neem de trap. Als je kantoor op de twaalfde verdieping is is het misschien wat teveel gevraagd, maar in dat geval zou je ook het volgende eens kunnen proberen. Je neemt de trap naar de derde verdieping, stapt daar in de lift naar de zesde, neemt dan de trap naar de negende om tenslotte het laatste stukje weer met de lift te gaan.
Doe oefeningen terwijl je aan je bureau zit. Er zijn voldoende oefeningen te bedenken die je met slechts een gedeelte van je lichaam hoeft te doen, push-ups aan je bureau, het spannen van je bilspieren enz.

Eet gezond
Zelfs als je geen tijd hebt om te koken kun je nog wel gezond eten. Je hoeft niet op fastfood te leven. Veel maaltijden laten zich prima van te voren bereiden en invriezen en veel groente kun je van te voren snijden en invriezen, zodat het weing tijd kost ze te koken. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel gesneden groenten in de winkel te koop.

Neem je eigen lunch mee naar je werk. Het mag dan misschien in de morgen wat meer tijd kosten, maar die tijd bespaar je dan weer wanneer je niet naar de kantine hoeft of niet op je bestelling hoeft te wachten in het restaurant.

Zelfs de manager met de druktste agenda kan deze dingen eenvoudig in z’n schema opnemen. Je zult niet zo snel gewicht verliezen als wanneer je je aan een rigoreus trainingsprogramma onderwerpt, maar gezond eten en voldoende beweging helpt je wel op de lange duur het gewicht te bereiken dat je altijd hebt gewild.

Schrijf een reactie