Afslank Artikelen

Afslankmythen: elke medaille heeft twee kanten

Er doen talloze mythen over afslanken de ronde. In dit artikel bespreken we een paar van de meest populaire. We hebben ze in twee groepen ondergebracht: dieetmythen en fitnessmythen.

Dieetmythen

Er zijn talloze dieetprogramma’s op de markt; van high-carb tot low-carb tot een dieet met helemaal geen koolhydraten. Elke keer wanneer er weer een nieuw dieet op de markt komt ontstaat er weer een enorme hype.

Dieetmythe 1 – Koolhydraten zijn het grote KWAAD

In de eerste plaats zijn er twee soorten koolhydraten: eenvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten. Eenvoudige koolhydraten vind je in bijvoorbeeld witbrood, normale pasta, koolzuurhoudende frisdrank enz. Complexe koolhydraten zitten bijvoorbeeld in fruit, bonen en groene bladgroenten.

Koolhydraten zijn een essentieel onderdeel van ons dieet en het zou heel onverstandig zijn ze helemaal te mijden – ons lichaam zou dan simpelweg energie tekort komen. Het belangrijkste is dat je onderscheid maakt tussen GOEDE en SLECHTE koolhydraten.

Eenvoudige koolhydraten hebben weinig of geen voedingswaarde,Probeer ze te vermijden.

Complexe koolhydraten geven het lichaam energie. Eet ze, maar zoals met alles: met mate.

Dieetmythe 2 – Vet is de Vijand

Net zoals met koolhydraten zijn er goede en slechte vetten. Vet is noodzakelijk voor het absorberen van vitamines A,D, E en K. Vet levert ook noodzakelijke brandstof.

Verzadigde vetten zijn wel slecht. Dit zijn vaak dierlijke vetten en bijproducten. Deze vetten kunnen o.a. hart- en vaatziekten veroorzaken.

Essentiele vetzuren, zoals enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn in principe gezond. Deze vetzuren treffen we aan in plantaardige producten zoals olijfolie en canolaolie. De heel gezonde Omega-3 vetzuren zitten in vis.

Fitnessmythen

De fitnessmarkt is een miljardenbusiness, en elke producent wil zijn product aan jou slijten. Door de markt worden veel mythen in stand gehouden. De volgende twee mythen worden echter vooral door mensen die te dik zijn in stand gehouden – je zult wel begrijpen waarom.

Fitnessmythe 1 – No pain, No gain

Veel mensen zijn huiverig te gaan fitnessen omdat ze geloven dat dat alleen wat oplevert als er flink pijn wordt geleden.

Beginners zullen inderdaad in het begin wat spierpijn hebben, maar wanneer je daar doorheen bent is het heel ongebruikelijk dat je pijn lijdt bij je fitnessoefeningen.

Sceptisch? Wanneer van het lichaam een inspanning gevraagd wordt produceert het endrophinen. Endorphinen zijn een hormoon dat mensen gelukkig maakt en is een effectieve pijnbestrijder. Het is dus meer : “no pain and a lot of gain”.

Fitnessmythe 2 – Door te fitnessen bouw je spiermassa – en dus gewicht – op

Wanneer je aan krachttraining doet bouw je inderdaad spiermassa op. Aan de ene kant zul je dus wat zwaarder worden, aan de andere kant zijn spieren fantastische vetverbranders. Wanneer je cardio oefeningen doet bouw je veel minder spieren op maar verbrand je wel grote hoeveelheden glucose en vet.

Neem dus voortaan deze afslankmythen met een korreltje zout: er zitten altijd twee kanten aan de medaille.

Schrijf een reactie