Afslank Artikelen

Bakken zonder boter

Bakken zonder boter
Bij heel veel bakrecepten zoals cakes en taarten is boter een essentieel ingrediënt. Maar als je aan de lijn doet en een afvalprogramma volgt, hoe kun je dan de boter (of margarine) vervangen door iets met minder calorieën? Onderstaand bespreken we enkele alternatieven voor boter en margarine.

Botervervangers bij het bakken

Boter bevat veel verzadigde vetzuren en algemeen wordt aangenomen dat deze leiden tot het dichtslibben van de aderen en het veroorzaken van hart- en vaatziekten. Er bestaat nog geen consensus over de precieze werking van de in boter aanwezige cholesterol. Boter bevat echter ook heel veel calorieën en het is zonder meer duidelijk dat je er dik van wordt. Hetzelfde geldt voor margarine, dat dezelfde hoeveelheid vet bevat. Hoe kun je boter en margarine vervangen als je een taart of cake bakt?

In de laatste jaren zijn er veel botervervangers op de markt gekomen, die je ook kunt gebruiken bij het bakken. Hier volgen enkele mogelijkheden:

1.Olijfolie in plaats van boter
2.Sojamargarine in plaats van gewone margarine
3.Bakvet in plaats van boter of margarine
4.Fruit als smaakmaker

Daarnaast zijn er bepaalde recepten waarin je halvarine of dieetmargarine kunt gebruiken. Dit vergt enig experimenteren.

De juiste boter- of margarinevervanger kiezen

Voor het bakken van cakes:

Met olijfolie of andere goede oliën kun je heel goede cakes bakken. Als suikervervanger kun je honing, melassestroop of een vloeibaar zoetmiddel gebruiken (zoetmiddelen in poedervorm zijn niet geschikt om te verhitten in de oven). Als vetvervangers kun je ook eieren en chocolade gebruiken in combinatie met de olie.

Voor het bakken van koekjes:

Koekjes kunnen, in tegenstelling tot cakes, gemakkelijk zonder melk of zuivelproducten worden gemaakt. Als botervervanger kun je plantaardig bakvet gebruiken. Voor een zachte structuur kun je olie gebruiken. Als zoetmiddel kun je honing, melassestroop, rietsuikerstroop of appelstroop gebruiken. Verder kun je eieren gebruiken. Zonder eieren krijg je knapperige koekjes.

Voor het bakken van gebakjes:
Gebakjes bakken zonder boter is heel erg moeilijk. Met oliën en vast vetten bereik je niet het gewenste resultaat. De beste boter- of margarinevervangers zijn hier sojamargarine en bakvet.

Bakken met weinig vet en suiker is mogelijk. Je hebt er enige inventiviteit voor nodig en het kost enige tijd om er mee te experimenteren. Het resultaat is echter dat je toch heerlijke cake, gebak, taarten en koekjes kunt eten zonder je al te veel zorgen te hoeven maken over de calorieën.

Schrijf een reactie