Afslank Artikelen

De vele gezichten van obesitas operaties

Obesitats operaties. Je hebt erover gehoord, en misschien heb je je afgevraaagd of het ook iets voor jou zou kunnen zijn. Wat houdt het nu precies in, en wat gebeurt er in je lichaam tijdens de operatie? Het is belangrijk om goed over deze vragen na te denken voor je de beslissing neemt je te laten opereren.

Je denkt misschien dat er maar een soort obesitas operatie bestaat. Dat is allang niet meer zo. Er zijn heel veel verschillende vormen en types mogelijk. Ze verschillen in de manier waarop de operatie wordt gedaan, het idee achter de operatie, de effectiviteit, en de prijs. Laten we eens naar een paar van de meest populaire operaties kijken.

Obesitats operaties vallen uiteen in drie soorten: overwegend malabsorptive procedures, restrictieve procedures en gemengde procedures.

Overwegend malabsorptieve procedures
Deze operatie zorgt ervoor dat de spijsverteringsorganen minder voedingsstoffen opnemen. Je kunt dus hetzelfde blijven eten en toch niet aankomen. Malabsorptieve operaties waren lange tijd populair, maar worden tegenwoordig nog maar zelden toegepast omdat het risico op ondervoeding bestaat. Tegenwoordig worden andere procedures toegepast.

Overwegend restrictieve procedures
Bij restrictieve operaties wordt de maag verkleind. Met een kleinere maag heb je eerder het gevoel vol te zitten. Je zult dus minder willen eten.

Er zijn verschillende types restrictieve operaties: Een verticale maagband bijvoorbeeld; daarbij wordt een gedeelte van de maag afgesloten; dit kleinere gedeelte van de maag fungeert dan vervolgens als de nieuwe maag. Bij Sleeve Gastrectomy wordt een groot gedeelte van de maag, de grote curvatuur, verwijderd. Bij deze procedure wordt de maag tot een kwart van zijn oorspronkelijke grootte verkleind. Deze operatie kan niet ongedaan gemaakt worden.

Gemengde procedures
Bij gemengde procedures, de naam zegt het al, wordt zowel restrictief als malabsorptief gewerkt. Een van de operaties die het meest wordt uitgevoerd, de gastrische bypass, is zo’n gemengde operatie. Bij een andere operatie: gastrectomy met een Duodenal switch krijgt de maag de vorm van een buis, waardoor minder voedsel kan worden opgenomen. Een nieuw idee is het inbrengen van een apparaatje dat wel een beetje op een pacemaker lijkt – een procedure die Implantable Gastric Stimulation heet. Het apparaatje stimuleert het zenuwstelsel zodat de hersenen denken dat je voldoende gegeten hebt. Dit apparaatje is nog niet op de markt en wordt op het ogenblik in de VS uitgetest.

Zijn ze veilig?

Elke operatie brengt een zeker risico met zich mee, maar veel van deze operaties zijn al duizenden keren uitgevoerd. Procedures waarvan gebleken is dat ze gevaarlijk zijn worden verboden. Het blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid om de risico’s af te wegen. Een belangrijke vraag die je eerlijk moet beantwoorden is of je werkelijk alles geprobeerd hebt om zonder operatie af te vallen. Heb je je echt altijd strikt aan dieeten gehouden, heb je echt zoveel gesport als je werd aangeraden? Bedenk dat operaties onomkeerbaar zijn.

Schrijf een reactie