Afslank Artikelen

De waarheid over koolhydraten

Er zijn verschillende diëten die koolhydraten als slecht beschouwen. Deze diëten willen je zoveel mogelijk weghouden van koolhydraten. Deze omvatten fruit, groenten, meergranen, alsmede suikerhoudende voedingsmiddelen. Maar wat is de waarheid over koolhydraten?

Koolhydraten zijn niet slecht.
Al jaren hebben we geleerd dat fruit, groenten en volle granen goed zijn voor ons. Daar is een reden voor want die dingen zijn inderdaad goed voor ons. Koolhydraten als een element van levensmiddelen zijn niet slecht. Ze maken deel uit van de natuur en een deel van onze voeding als omnivoren.

Koolhydraten verslaving.
Het probleem is dat velen van ons verslaafd zijn aan koolhydraten. Ten minste aan een aantal van hen. Terwijl we uit de buurt van fruit en groenten blijven, houden we van geraffineerde suikers in onze koffie, thee, frisdrank, en desserts. Wij houden van bakkerijproducten en brood, vooral diegenen met geraffineerde bloem. Wij houden ervan allerlei soorten koolhydraten te eten die niet goed zijn voor ons.

Inzicht in de verschillende koolhydraten.
Koolhydraten komen in drie soorten. Elk type heeft zijn doel in de wereld, maar elk type heeft ook een ander effect op ons lichaam.
Enkelvoudige koolhydraten – Dit is de eenvoudigste soort koolhydraten. Het zijn de suikers die worden aangetroffen in fruit, maar ook geraffineerde suiker, honing, molassass, en andere zoete voedingsmiddelen. Deze koolhydraten breken heel snel af in het lichaam en ze veroorzaken een piek in onze bloedsuikerspiegel. Dit op zijn beurt veroorzaakt vaak hunkeren naar voedsel.
Complexe koolhydraten – Deze koolhydraten staan bekend als zetmeel en zijn opgebouwd uit verschillende enkelvoudige koolhydraten. Ze worden aangetroffen in brood, granen, pasta’s, en veel groenten. Deze koolhydraten hebben meer tijd nodig om af te breken en houden onze suikerspiegel op niveau waardoor het moeilijker is hunkeringen te hebben. Ze stabiliseren ook de eetlust.
Vezels – Ten slotte zitten er vezels in fruit, groenten en volle granen. Dit is een onverteerbaar deel van het plantaardig materiaal. Het is echter belangrijk voor de spijsvertering, regelmaat, en het helpt je ook langer een vol gevoel te behouden.

Goede en slechte koolhydraten.
Omdat koolhydraten een doel hebben, kunnen complexe koolhydraten als beste worden beschouwd. Dit betekent niet noodzakelijk dat je fruit moet afschaffen, maar je moet letten wanneer en hoeveel eenvoudige koolhydraten je in je voedsel hebt. Er zijn goede koolhydraten die je moet uitzoeken en slechte die je moet vermijden.
Goede koolhydraten bestaan uit groenten en fruit en volle granen, zoals diegenen in brood en granen.
Slechte koolhydraten bestaan uit suikers in voedingsmiddelen zoals bakkerij-items en dergelijke. Verfijnde bloem is ook slecht en omvat “witte” producten zoals wit brood, traditionele vormen van pasta en witte rijst.

Terwijl een laag koolhydraten dieet perfect kan voldoen aan alle beloften, is de waarheid dat complexe koolhydraten zeer goed zijn voor ons lichaam. Dit geldt ook voor de vezels in fruit, groenten en volle granen. Bovendien kunnen deze voedingsmiddelen een geweldige manier zijn om je te helpen een voller gevoel te behouden en het hunkeren te beperken. Je hoeft alleen maar het merendeel van de geraffineerde suikers te vermijden.

Schrijf een reactie