Afslank Artikelen

Druk jezelf met de neus op de feiten en geef je motivatie de opkikker die het nodig heeft

De meeste mensen blijven maar aankomen omdat ze de realiteit van de situatie ontkennen. De ontkenning is in de trant van “Er is geen direct gevaar, dus waar zou ik me zorgen om maken?” Terwijl actie dus ondernomen zou moeten worden gebeurt het niet, zelfs als we weten dat we het eigenlijk zouden moeten doen.
En vaak horen mensen met overgewicht dit niet van hun directe omgeving. Het is immers niet erg aardig om te zeggen dat iemand te dik is, dus doen we het niet. Doordat dit dus niet gebeurt blijven de mensen met overgewicht maar aankomen en kunnen serieuze gezondheidsklachten ontstaan.
Als jij stiekem eigenlijk wel weet dat je te dik bent en dat je zou moeten afvallen, dan moet je beginnen met een dieet. Het probleem is echter vaak dat het je gewoon niet lukt om ook daadwerkelijk te beginnen. Als je dit bekend in de oren klinkt is het tijd voor een reality check. Je hersenen moeten het signaal dat het nu tijd is actie te ondernemen luid en duidelijk doorkrijgen, anders zul je nooit beginnen.

 

Hoe doe je een reality check?
Je kunt jezelf eens met de neus op de feiten drukken door de onderstaande dingen te doen:

    • Neem een foto van jezelf

Het moment van waarheid is aangebroken. Neem een foto van jezelf in je ondergoed of kleding die strak zit. Leg die foto eens naast afbeeldingen van mensen die jij slank vindt (dus niet de modellen op de catwalk, maar echte mensen), iemand die je wat aan de zware kant vindt, en iemand die naar jouw mening echt te dik is. Op wie lijk jij het meest qua gewicht? Wees eens eerlijk? Het zal je waarschijnlijk vies tegenvallen nu je het zo duidelijk voor je ziet liggen. Dit is de eerste stap om je motivatie op peil te krijgen zodat je gaat beginnen met gezond leven.

    • Maak een afspraak met je huisarts

Maak eens een afspraak met je huisarts en laat je bloeddruk meten, je hartslag meten en laat als laatste je BMI meten. Je huisarts zal jou precies weten te vertellen welke risico’s gepaard gaan met jouw overgewicht en welk dieet voor jou het beste is. Daarnaast kan de dokter je ook adviseren op het gebied van lichaamsbeweging en hoeveel je per week zou moeten doen.
Een reality check is niet leuk, maar het druk je wel met je neus op de feiten. Jouw overgewicht is ongezond en zal je op de lange termijn parten spelen. Nu dat je de motivatie hebt gevonden om te gaan beginnen is het belangrijk niet gelijk veel te hard van stapel te lopen. Begin met het veranderen van slechte eetgewoontes en slechte gewoontes in je manier van leven. Begin rustig aan met wat lichaamsbeweging en ga niet direct strak en streng op een dieet. Hou eerst eens bij wat je nou eigenlijk eet per dag, en wat je zou kunnen laten staan? Pak het op de juiste manier aan en je zult zien dat je voor de rest van je leven gewoon gezond en een slanke lijn zult hebben.

Schrijf een reactie