Afslank Artikelen

Een loopband uitkiezen

Een loopband wordt wel beschouwd als het beste apparaat voor cardiovasculaire training. Er zijn heel veel verschillende types en modellen loopbanden op de markt, voor een groot scala aan uiteenlopende prijzen. Voordat je geld uitgeeft aan een loopband is het belangrijk dat je er iets meer over af weet.

Voordat je een loopband aanschaft:

Het is belangrijk om goed te controleren of je genoeg ruimte in je huis hebt om een loopband te plaatsen voordat je er één aanschaft. Loopbanden zijn vrij grote apparaten en er moet genoeg ruimte overblijven om er omheen te lopen. Loopbanden zijn ook heel zwaar en moeilijk te verplaatsen en je moet hem dus meteen op de juiste plek zetten. Als je dure vloerbedekking of tegels hebt, kun je er een extra stuk beschermend tapijt of rubber onder leggen.

Als je naar de winkel gaat waar ze fitnessapparatuur verkopen, draag dan gemakkelijke kleding en sportschoenen. Je moet namelijk in de winkel zelf de verschillende loopbanden uitproberen en dat gaat gemakkelijker als je hierop gekleed bent.

De motor:

Het allereerste waar je op moet letten bij de aanschaf van een loopband is de motor. Dit is het belangrijkste onderdeel van de loopband. De levensduur van de loopband is afhankelijk van de kwaliteit van de motor. Motoren voor loopbanden zijn heel duur en het is belangrijk dat je een loopband kiest met een heel goede motor. Goedkope motoren branden snel door en dan kom je met heel hoge reparatiekosten te zitten. Het is dus beter om meteen een loopband met een heel goede kwaliteit motor te kopen.

De kracht van een motor van een loopband wordt aangegeven in PK ofwel paardenkrachten. Het bereik van motoren van loopbanden ligt tussen de 1,5 en 3 PK. Er zijn twee manieren om de kracht te meten: ‘piekgebruik waardering’ en ‘continue gebruik waardering’. De kracht bij piekgebruik is de maximale kracht die de motor kan leveren, maar dit is voor een korte periode. De kracht bij continue gebruik is de kracht die de motor continue kan leveren, voor een periode van 24 uur en zonder af te zwakken of te vertragen. Daarom moet je bij de aanschaf van een loopband letten op de ‘continue gebruik waardering’, want dat is een indicatie voor de kwaliteit en levensduur van de motor van de loopband.

Band en buffermateriaal:

De band van de loopband moet tussen de 2 en 2,5 cm dik zijn, zodat hij comfortabel is om op te lopen. De afmetingen van het loopvlak moeten ongeveer 1,20 m bij 45 cm zijn.

Een ander onderdeel waar je op moet letten is het buffermateriaal. Materiaal van goede kwaliteit biedt een betere bescherming voor je voeten, gewrichten en gewrichtsbanden. Het buffermateriaal kan van rubber of schuim zijn, maar rubber is beter.

De prijs:

De prijs van de loopband is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de motor, maar ook van de mogelijkheden die het dashboard biedt. Bijna alle loopbanden hebben indicatoren voor afstand, snelheid, calorieverbruik, tijdsduur, enzovoorts, maar de duurdere hebben ook allerlei programmeerbare mogelijkheden voor verschillende trainingsprogramma’s.

Garantie:

Vraag ook naar de garantieduur en –voorwaarden. Een garantie van vijf jaar is normaal. De motor moet een garantie van minstens twee jaar hebben.

Let dus goed op alle bovenstaande elementen voordat je een loopband aanschaft. Heb je er eenmaal één in huis, gebruik hem dan ook regelmatig en blijf op die manier fit.

Schrijf een reactie