Afslank Artikelen

Eet om de juiste redenen en vind zo de motivatie voor je dieet

Voor de meeste mensen met overgewicht geldt dat hun manier van leven ertoe bijgedragen heeft dat ze zoveel overtollige kilo’s hebben. Meerdere studies hebben aangetoond dat slechte eetgewoontes in combinatie met te weinig lichaamsbeweging verantwoordelijk is voor overgewicht.

Het analyseren van slechte eetgewoontes
Bij het analyseren van slechte eetgewoontes moet gekeken worden naar de onderliggende redenen van de keuzes die mensen maken qua eetgewoontes. De meeste mensen die te dik zijn hebben ook last van depressiviteit. Depressiviteit kan diverse oorzaken hebben, en depressiviteit leidt vaak tot eten gebaseerd op emotionele beweegredenen.

Eet je om de juiste redenen?
Er zijn twee verschillende redenen te onderscheiden waarom mensen eten. De eerste is de hierboven besproken emotionele reden, en de tweede is de lichamelijke reden. Bij ‘emotioneel eten’ komt de drang om te eten plotseling op. Vaak gaat het bij dat verlangen om een specifiek voedingsmiddel en na het eten van dit product komen meestal gevoelens van schuld en depressiviteit naar boven. Als men eet vanuit lichamelijke redenen dan eet men omdat het lichaam aangeeft dat het trek heeft. Die trek komt geleidelijk op en is niet gericht op een bepaal voedingsmiddel. Na het eten is er evenmin een gevoel van schuld of depressiviteit aanwezig.

Hoe schakel je de emotionele beweegredenen uit?
Je moet de motivatie vinden aan dat verlangen voorbij te gaan. Herinner jezelf eraan dat je geen afvalbak bent en dat het eten van rotzooi je niet beter zal laten voelen. Het zal je alleen maar dikker maken, waardoor je je nog slechter gaat voelen.
Om die emotionele beweegredenen uit te schakelen moet je jezelf voorbereiden voor als het zich aandient. Erken wat je doet en herken de situatie waardoor je dat gevoel krijgt.

Hoe kun je jezelf afleiden?
Als je dus eenmaal in de gaten hebt waardoor jij wil eten, moet je een lijst maken van afleidingen. Dus dingen die je kunt doen ter afleiding van dat gevoel van moeten eten.
Als je bijvoorbeeld zit te lezen en je hebt ineens dat ontzettende gevoel dat je echt een koekje wil, en je gaat je zelfs licht in je hoofd voelen, dan kun je bijvoorbeeld een glas water drinken. Ga daarna een blokje om of bel een vriend of vriendin en ga wat samen doen.
Na verloop van tijd zul je merken dat je steeds minder het gevoel krijgt dat je iets moet eten. Je hersenen zullen voedsel niet meer als een troost zien, waardoor het gemakkelijker voor je zal worden door te zetten met je dieet. En doordat dit gemakkelijker wordt zul je merken dat je meer motivatie krijgt.
Het is zeker niet gemakkelijk dit probleem tot stilstand te brengen, zeker niet als je te dik bent en depressieve gevoelens hebt. Onthoud echter dat troost-eten je alleen maar slechter doet voelen en je alleen maar doet aankomen. Hierdoor raak je nog verder verwijderd van je doel. Zoek afleiding en ga wat doen zodat je gewoon niet in de gelegenheid bent om te eten.

Schrijf een reactie