Afslank Artikelen

Er bestaat niet zoiets als ‘zondigen’

Eten! Vrijwel iedereen houdt ervan. De laatste jaren is zwaarlijvigheid een wereldwijde epidemie aan het worden. De oorzaak hiervan is niet een verkeerde manier van eten. Er bestaat niet zoiets als een verkeerde manier van eten of een goede manier van eten. Afvallen of aankomen hangt af van het feit of je gezonde dingen eet of ongezonde dingen. Het kan gebeuren dat je tijdens een diner of tijdens de vakantie enorm veel eet of dat je zo hard aan het werk bent dat je een maaltijd overslaat. Het kan gebeuren dat je zin hebt in een zware, vette maaltijd of in eten dat geen enkele voedingswaarde heeft. Wat echter belangrijk is, is dat je over het algemeen een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon hebt en daarbij regelmatig beweegt.

Geef nooit op:
Mensen die op een streng dieet zijn vinden het vaak heel moeilijk om hun trek naar bepaalde voedingsmiddelen of zelfs hongerpijnen te weerstaan. Op dat moment vergeten ze even hun dieet en eten iets met veel vet en veel suiker. Daarna voelen ze zich schuldig omdat ze hebben ‘gezondigd’ en raken ze ontmoedigd en gedemotiveerd. Ze vinden het afschuwelijk dat ze alles hebben verknald, nadat ze het zo goed deden. Vervolgens denken ze: ‘Volgende week of volgende maand probeer ik het weer opnieuw.’ Of ze denken: ‘Ik heb niet de kracht om het weer opnieuw te proberen.’

Afvalprogramma’s zijn gericht op allerlei verschillende soorten mensen. Maar het is extreem moeilijk om je altijd en overal, je hele leven lang, aan een streng dieet en een strikt trainingsprogramma te houden zonder daar ook maar één enkele keer van af te wijken. En dit is de reden waarom veel mensen falen. Ze denken dat één keer zondigen het einde van alles is.

Wat je echter moet doen, is je denkwijze veranderen. Een kleine afwijking van je dieet of trainingsprogramma is niet erg. Dat overkomt iedereen. Het leven zit vol onverwachtheden. Je kunt vreselijke trek in iets krijgen, je kunt verleid worden doordat mensen om je heen aan het eten zijn, er kan iets gebeuren waardoor je al je plannen voor de dag moet veranderen. Dat is allemaal heel normaal en wat je dan moet doen is, ophouden jezelf er voor te straffen of je er bezorgd over te maken. Ga gewoon verder met je programma en maak er geen al te groot punt van.

Wees voorbereid op tegenvallers:
Voordat je aan je afvalprogramma begint, moet je er dus op voorbereid zijn dat je obstakels kun tegen komen en soms je zelf niet wilt of kunt beheersen. Onthoud vooral dat een beetje ‘zondigen’ niet erg is en het programma juist dragelijk maakt. Dat betekent dat als je iets zoets of vets hebt gegeten, je je de volgende dag goed aan het dieet houdt en extra gezond eet, en dat als je een trainingsessie hebt overgeslagen, je de volgende dag extra traint. Afwijken van het programma betekent niet dat alles mislukt is en dus moet je je daardoor niet laten ontmoedigen, maar vol zelfvertrouwen doorgaan. Dan zul je zeker erin slagen je doel te bereiken.

Vermijd abrupte beperkingen in voedsel:
Als bepaalde voedingsmiddelen waar je veel van houdt plotseling geheel verboden zijn, dan krijg je daar als reactie heel veel trek in. Voer daarom de veranderingen in je eetgewoontes heel geleidelijk in. Misschien moet je zelfs voedsel eten waar je helemaal niet van houdt. Doe ook dat stapje voor stapje en probeer het gerecht op smaak te brengen of ze op een andere wijze te bereiden. Een mens went aan alles en over een tijdje zul je het waarschijnlijk lekker vinden.

Probeer te genieten van alles wat je eet:
Je kunt kip blijven eten, maar stoof die in plaats van te bakken of braden. Gebruik vetarme zuivelproducten. Breng je salades op smaak met limoensap en wat olijfolie. Als je van bepaald voedsel geniet, dan zul je dat de rest van je leven blijven eten.

Uit eten gaan in een restaurant hoeft niet te betekenen dat je heel vet moet eten. Veel restaurants bieden tegenwoordig vetarme en caloriearme gerechten. Waar je ook eet, probeer je aan te wennen om gezonde en voedzame producten te eten. Op een gegeven moment gaat het vanzelf en wil je niet anders meer. Op dat moment heb je bereikt wat je wilde: een gezond en slank lichaam, zonder risico’s op allerlei ziektes.

Schrijf een reactie