Afslank Artikelen

Fitnessen en afslanken

Het opstellen van een evenwichtig dieet is de eerste stap die je moet zetten wanneer je op een gezonde manier wilt afvallen. Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën per dag nodig om te kunnen functioneren en om te voorkomen dat het lichaam andere bronnen in ons lichaam gaat aanboren om ons van energie te voorzien. Wanneer we te zwaar zijn, zijn er voldoende reserves die het lichaam als eerste zal aanspreken. Wanneer je wilt afvallen is het goed per dag zo’n 200 tot 500 calorieën minder op te nemen dan voorheen. Door dit te doen verlies je zo’n pond per week. Veel dieeters vinden dat te weinig en proberen het proces te versnellen door medicijnen of zelfs medische ingrepen. Dit brengt echter grote risico’s met zich mee en vaak is het gewichtsverlies niet permanent.

Bereik je doel eerder door te fitnessen
Het doen van aerobics of cardio helpt je een gezond en fit lichaam te ontwikelen. Aerobics verbetert de bloed- en zuurstofcirculatie in het lichaam en, omdat het zo intensief is, verbrand je grote hoeveelheden calorieën en glucose. Wanneer je er voor zorgt dat je 500  calorieën minder binnenkrijgt en nog eens 500 calorieën verbrandt door te fitnessen, val je ongeveer een kilo per week af. Dit kun je dus bereiken zonder jezelf uit te hongeren. Meestal volstaan een paar wijzigingen in je dieet.

Voorbeelden van cardio zijn zwemmen, hardrennen, badmintonnen, voetballen,  het maken van een stevige wandeling, yoga, dansen of pilates. Door deze oefeningen worden je hart en je longen gestimuleerd.
Wanneer je je streefgewicht hebt bereikt, kun je van cardio overgaan op krachttraining om je lichaam in vorm te krijgen en spieren te kweken. Door regelmatig krachttraining te doen blijft je lichaam slank en strak. Voorbeelden van kracht- of weerstandstraining zijn bijvoorbeeld bepaalde vormen van yoga en pilates, gewichtheffen, push-ups, sit-ups, en curl-ups. Spieren zijn zwaar, dus het kan zijn dat je door intensief aan krachttraining te doen weer een beetje zwaarder wordt. Los van het feit dat je waarschijnlijk liever wat bredere schouders dan een buikje hebt, zijn spieren ook hele goede vetverbranders. Je slaat geen vet op op ongewenste plekken wanneer je goed ontwikkelde spieren hebt.

Wat is het beste dieet en wat zijn de beste oefeningen?
Dat hangt van je levensstijl af. Stel jezelf de volgende vragen:
Welke eetgewoontes heb ik  – wat eet ik teveel en welke voedingsstoffen mis ik?
Wat zijn m’n hobbies: doe ik al aan sport en kan dat misschien intensiveren?
Wat voor trainingsschema zou ik op kunnen brengen?
Waar zou ik kunnen fitnessen?
Ken ik iemand die me zou kunnen instrueren en begeleiden?

Fitness is enorm belangrijk. Niet alleen om af te vallen, maar vooral om je lichaam in optimale conditie te houden. De mooiste beloning is dat je elke morgen wakker wordt met de wetenschap dat je lichaam op de best mogelijke manier functioneert.

Schrijf een reactie