Afslank Artikelen

Gezondheidsrisico’s van obesitas

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van obesitas?

De meeste mensen die af willen slanken doen dat omdat er beter uit te zien. Ze willen weer leuke kleren kunnen dragen en zich op het strand laten zien. Een slank lichaam wordt meestal met het uiterlijk en niet met gezondheid geassocieerd. Toch is hetl belangrijk om ons bewust te zijn dat overgewicht een gevaar voor de gezondheid is dat in het ergste geval tot de dood kan leiden.

Eten speelt een grote rol in onze gezondheid. We moeten zorgen dat we voldoende voedingstoffen binnenkrijgen zodat ons lichaam optimaal kan functioneren. Aan de andere kant leidt een teveel aan voedsel tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas wordt tegenwoordig in de Verenigde Staten maar ook in veel andere landen als volksgezondheidsprobleem nummer 1 gezien.

Welke gezondheidsrisico’s lopen we als we aan obesitas lijden?

Obesitas kan tot hart- en vaatziekten leiden. Elk jaar overlijden er talloze mensen aan hartziekten die veroorzaakt worden door obesitas. Het probleem wordt veroorzaakt doordat het hart van iemand die te dik is meer werk moet verrichten. Het kost dubbel zoveel moeite het dikkere bloed, vol met vetten, rond te pompen.

Een andere ziekte die veel voorkomt bij mensen met overgewicht is arteriosclerose. Dat betekent dat de bloedvaten versmallen en verstopt raken met vet. Het gevolg is dat het bloed minder goed rondgepompt kan worden. Wanneer organen langere tijd te weinig bloed – en dus te weinig zuurstof – toegeleverd krijgen, functioneren ze minder goed. Dit kan uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.

Mensen die aan overgewicht lijden kunnen ook vaak diabetes krijgen. Een ziekte waarbij je een te hoog glucose-niveau in je bloed hebt en een te hoge – of te lage – insulinespiegel hebt. Behalve in de gevallen waarin diabetes genetisch bepaalt is, wordt diabetes als een ziekte beschouwd die kan worden voorkomen.

Een verandering in je levenssijl kan van grote invloed zijn op je gezondheid…

Wanneer je niet aan deze vreselijke ziektes wilt komen te lijden, is het nu tijd om je levensstijl te veranderen. Al de bovenstaande ziektes zijn te vermijden als je tijdig ingrijpt en overgaat op een gezondere levensstijl. Je kunt heel veel doen, en de meeste veranderingen zijn niet zo moeilijk. Ze vergen alleen een sterke wil en veel doorzettingsvermogen.

Begin met gezond te eten. Zorg dat je alleen voeding binnenkrijgt die de juiste voedingsstoffen bevatten. Een van de stoffen die zou moeten verminderen is sodium. In sauzen, kant en klaar voedsel en instantsoepen zit enorm veel zout. Het zal je gezondheid goed doen als je die producten links zou laten liggen. Ook met vet en zoet eten zou je moeten minderen. Ga meer bewegen. Wandel, fiets of schrijf je in bij een sportschool.
Je zult je ertoe moeten zetten en het zal niet altijd meevallen het vol te houden, maar is het geen kleine moeite als je daarmee deze verschrikkelijke ziektes voorkomt?

Schrijf een reactie