Afslank Artikelen

Het belang van motivatie bij het afvallen

Motivatie is de brandstof in elk dieet. Het maakt niet uit hoe geweldig slim en efficiënt je dieet is, of hoe effectief je oefeningsregime is; het doet er allemaal niet toe als het je aan motivatie ontbreekt.
Als het je al aan motivatie ontbreekt als je nog niet eens bent begonnen met het dieet, dan kun je er vergif op innemen dat het je niet gaat lukken vol te houden. Motivatie is noodzakelijk en essentieel om jezelf voor te bereiden voor het dieet en de veranderingen die je plant door te voeren in je dagelijkse leven.
Motivatie is dus ontzettend belangrijk als het op afvallen aankomt. Echter, zodra je een nieuwe manier van leven eigen maakt zul je altijd zien dat er interne en externe factoren te voorschijn komen die je motivatie onder druk zetten.

Wat voor soort factoren kunnen funest zijn voor je motivatie?
Allerlei dingen kunnen er voor zorgen dat je van het pad naar je doel afwijkt. Het is belangrijk je bewust te zijn van dit feit, en je van te voren voor te bereiden dat deze dingen kunnen voorvallen. Maar hoe herken je dit soort situaties of dingen en hoe kun je er het beste mee omgaan? Hieronder staan een aantal voorbeelden:

  • Je bent vol goede moed aan een dieet begonnen, maar het resultaat is gewoon niet zo goed als dat je dacht dat het zou zijn. Hier zou je je motivatie kunnen verliezen, maar je kunt dit voorkomen door realistische doelen te stellen gebaseerd op jouw BMR.
  • Je bent aan een heftig en intense routine begonnen in de sportschool, maar de volgende dag kun je amper je bed uitkomen omdat alles je pijn doet. Je kunt hierdoor afhaken. Maar je kunt deze situatie simpelweg voorkomen door langzaam aan op te bouwen en de intensiteit langzamerhand te verhogen.
  • Het gebeurt ons allemaal: je bent bezig met een dieet en de kilo’s vliegen er vanaf totdat het ineens niet meer lukt. De kilo’s blijven zitten waar ze zitten en jij begint de moed een beetje te verliezen. Onthoud echter dat ons lichaam zich gemakkelijk aanpast aan situaties, dus ook aan een dieet. Varieer dus met wat je eet en varieer je lichaamsbeweging zodat je lichaam niet de kans krijgt te wennen aan de routine.

De situaties hierboven zijn bij uitstek ideale redenen om je motivatie te verliezen en het voor gezien te houden. Je moet van goede huize komen wil je door blijven gaan met wat je aan het doen bent als je geen motivatie hebt. Als je het gevoel hebt dat je je motivatie kwijt bent moet je je doel visualiseren, positief blijven en even diep ademhalen. Hierdoor zul je de motivatie in je voelen groeien zodat je door kunt blijven gaan met wat je aan het doen bent.

Schrijf een reactie