Afslank Artikelen

Het gevaar van overtollig lichaamsvet

Zwaarlijvigheid vormt een echte bedreiging voor de gezondheid. De motivatie van veel mensen die aan een dieet beginnen is om er goed uit te zien. Maar door af te vallen door middel van een gezond en voedzaam dieet en regelmatig trainen word je vooral gezond en verminder je het risico op ziektes.

De definitie van zwaarlijvigheid is 25 procent overtollig vet bij mannen en 32 procent bij vrouwen. Zwaarlijvigheid leidt tot vele ziektes en is op dit moment een epidemie in de Verenigde Staten door de slechte levensstijl en het gebrek aan beweging van de bevolking.

Zwaarlijvigheid en hoge bloeddruk:
Als je overgewicht hebt, wordt het veel moeilijker om adem te halen. Het wordt dan veel moeilijker voor het hart om bloed naar de longen te pompen. Hierdoor wordt het hart groter en neemt het volume aan bloed toe, wat leidt tot een hogere bloeddruk.

Zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten:

Het overtollige vet wordt door het hele lichaam heen opgeslagen in vetcellen. Het vet dringt ook de bloedstroom binnen en verhoogt het slechte cholesterolniveau in je lichaam. Het vet wordt opgeslagen in de bloedvaten, die daardoor vernauwd worden. Als resultaat hiervan kunnen de vitale organen van je lichaam, zoals het hart en de longen, niet voldoende bloed krijgen. Ook hierdoor gaat je hart harder pompen en loop je kans op hart- en vaatziekten.

Zwaarlijvigheid en kanker:

Vetlagen worden beschouwd als belangrijke opslagplaatsen van kankerverwekkende stoffen, die carcinogenen worden genoemd. Dit gebeurt bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen is het risico op borstkanker en baarmoederhalskanker groter, bij mannen het risico op dikke darmkanker en prostaatkanker.

Zwaarlijvigheid en diabetes:

Het overtollige vet verstoort de insulinespiegel van het lichaam. Een teveel aan suikers in het bloed wordt omgezet in vet en in het lichaam opgeslagen. De gedereguleerde bloedsuikerspiegel leidt op de lange duur tot diabetes, dat de ogen aantast, hartklachten en nierziektes veroorzaakt, en zelfs tot vroegtijdig overlijden leidt.

Het terugbrengen van je gewicht vermindert dus de kans op hart- en vaatziekten, kanker, te hoog cholesterolniveau, diabetes en hoge bloeddruk. Daarnaast wordt de kans op andere ziektes kleiner, bijvoorbeeld beroertes, botontstekingen, galblaasproblemen, maag- en darminfecties, nierziektes, gezichtsproblemen, seksuele stoornissen en vroegtijdig overlijden.

Men zegt wel dat mensen na hun vijfentwintigste levensjaar jaarlijks 450 gram aan gewicht erbij winnen. Op je vijftigste heb je er dus zo’n 22 kilo bij gekregen. Op die leeftijd is je stofwisseling al veel langzamer en is het veel moeilijker voor je lichaam om vet te verbranden. Het beste wat je dan kunt doen is je leef- en eetgewoontes te veranderen. Eet voedsel dat rijk is aan vezels en voedingsstoffen en vetarm. Begin met lichamelijk te bewegen, zodat je spieren sterker worden en je stofwisseling beter wordt. Door dagelijks 30 minuten aerobische oefeningen en 15 minuten krachttraining te doen kun je gewicht verliezen. Aerobische oefeningen zijn goed voor het hart. Met krachttraining vergroot je je spiermassa en verbrand je meer calorieën. Probeer lichamelijke beweging in je dagelijkse schema op te nemen. Lopen is heel goed voor de mens. Je kunt op heel eenvoudige wijze het aantal meters dat je dagelijks loopt opvoeren door bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift te nemen, naar je werk en de winkels te lopen, enzovoorts.

Onthoud dat elke stap die je zet een stap dichter bij het verliezen van gewicht is.

Schrijf een reactie