Afslank Artikelen

Hoe beïnvloedt je nachtrust je gewicht? De 3 belangrijkste weetjes

slaende vrouw in de wolken lichtgewicht

Er wordt de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar manieren om een gezond gewicht te krijgen en te houden. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat alleen je eetgewoonten veranderen vaak niet genoeg is om blijvend gewicht te verliezen. Succesvol afvallen vraagt vaak om meerdere veranderingen in je levensstijl. Je nachtrust is bijvoorbeeld ook heel belangrijk voor een gezond gewicht. Hieronder hebben we de 3 belangrijkste redenen op een rijtje gezet.

1. Te weinig slaap leidt vaak tot te veel calorieën

Verschillende onderzoekers hebben zich gebogen over de relatie tussen nachtrust en gewicht. Hun belangrijkste bevinding is dat mensen die een nacht te weinig hebben geslapen, vaak de volgende dag tussen de 350 en 500 calorieën extra aten. Het gaat hier over 4 belegde boterhammen, of een kleine pizza. Nu is dit aantal extra calorieën voor een keertje niet zo erg, maar stel je voor dat dit structureel gebeurt. De kans is groot dat je dan gaat aankomen. Dit is de eerste reden om te zorgen dat je nachtrust in orde is.

2. Langer wakker zijn leidt niet tot verbranding van meer calorieën

Je zou misschien denken dat je meer calorieën verbrandt als je langer wakker bent. Tenminste, als je ervan uitgaat dat je tijdens je slaap minder energie verbruikt dan als je wakker bent tijdens de nachtelijke uurtjes. Jammer genoeg hebben de onderzoeken uitgewezen dat dit niet het geval is. Mensen die kortere nachten maakten, verbrandden niet meer calorieën dan de gezonde slapers. Sterker nog, zoals hierboven al werd genoemd: ze aten de volgende dag extra veel!

voldoende slaap

3. Slaaptekort verstoort allerlei processen die je eetlust beïnvloeden

De nacht is een belangrijke periode voor het lichaam. Terwijl je slaapt, gaat het bezig met het herstellen van schade en het aanvullen van opgemaakte reserves. Hierbij komen allerlei hormonen kijken, die onder andere invloed hebben op je stemming en je eetlust. Dit verklaart deels waarom mensen die minder slapen vaak meer eten. De regulering van deze stofjes is namelijk verstoord, doordat de hersteltijd is verkort. Slaaptekort maakt je ook vatbaarder voor stress. Je bent dan sneller geneigd jezelf te kalmeren met wat ongezond troostvoedsel.

Conclusie: draai je nog eens lekker om!

De meesten van ons hebben een druk leven. We proberen een carrière op te bouwen, een gezin te runnen, sociale relaties te onderhouden en ook nog eens fit en gezond te blijven. Daarom heb je tijd nodig om te herstellen. Neem je die niet, dan wordt het ook moeilijker om je doelen te bereiken, zeker als afvallen daarbij hoort. Probeer in ieder geval 7 uur slaap per nacht te krijgen. Zo blijf je makkelijker fit, productief en slank. Welterusten!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan op social media!