Afslank Artikelen

Hoe je je stofwisseling kunt stimuleren

Eén begrip dat je keer op keer tegenkomt als het over diëten gaat, is het woord stofwisseling. Dat komt omdat je stofwisseling een heel belangrijke factor is bij het afvallen. Je lichaam heeft de stofwisseling nodig voor alle lichamelijke functies. Voordat je aan een afvalprogramma begint, is het dan ook belangrijk om te begrijpen wat de stofwisseling precies is en hoe je die kunt beïnvloeden.

Je lichaam verwerkt al het voedsel dat je eet en gebruikt dat onder meer voor de benodigde energie. Als je stofwisseling beter werkt, verbrandt je meer calorieën uit het voedsel en zul je gemakkelijker kunt afvallen. De calorieën die je inneemt, worden door je lichaam voor drie doelen gebruikt. 65 % van de verkregen energie wordt gebruikt om je lichaam te laten leven. 25 % is nodig voor al je lichamelijke activiteiten en de overige 10 % wordt gebruikt voor het verteringsproces. Het aantal calorieën dat je inneemt moet gelijk zijn aan het aantal dat je verbruikt. Als je wilt afvallen, moet je zorgen dat je meer verbruikt dan je inneemt (en niet andersom!).

Tips die je helpen je stofwisseling te verbeteren:

Doe een schildkliertest:
Doe ten eerste een test om te kijken of je schildklier goed werkt. Als je namelijk een gestoorde schildklierfunctie hebt, zijn alle pogingen om je stofwisseling te verbeteren nutteloos.

Krachttraining:
Hoe ouder we worden, hoe minder ons lichaam in staat is calorieën te verbranden. Wat je dan kunt doen, is het laten toenemen van je spiermassa, omdat je voor meer spieren meer energie nodig hebt. Hiervoor moet je aan krachttraining doen, minstens tweemaal per week. Door middel van krachttraining vergroot je je spiermassa en verbrandt je meer calorieën, omdat de spieren als het lichaam in rust is energie nodig hebben voor het onderhoud – zelfs als je slaapt. Enkele voorbeelden van krachttraining zijn gewicht heffen met dumbbells, de exercise ball, en diverse apparaten.

Aerobische oefeningen:
Met aerobische ofwel cardio-oefeningen verbeter je eveneens je stofwisseling. Door aerobische oefeningen te doen verhoog je gedurende 30 tot 60 minuten je hartslag. Dat is goed voor je hart en bloedvaten en stimuleert je stofwisseling om calorieën te verbranden. Lopen, joggen, hardlopen, zwemmen, fietsen en het lopen op de loopband zijn voorbeelden van aerobische oefeningen. Als je dagelijks 30 tot 60 minuten aerobische oefeningen doet, ontwikkel je je lenige spieren, verbeter je je stofwisseling en help je je lichaam meer calorieën te verbranden en vet te verliezen.

Neem vitamines:
Je lichaam heeft ook voldoende vitamines en mineralen nodig. De meeste hiervan kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en dus moet je deze innemen via je voedsel of, als dat niet lukt, via extra voedingssupplementen.

Drink water:
Drink altijd voldoende water, om een tekort aan vocht te voorkomen. Als je lichaam niet voldoende vocht heeft, is het voor je stofwisseling moeilijk om calorieën te verbranden. Drink minstens acht glazen water per dag. Water helpt de nieren goed te functioneren en helpt de lever bij het afbreken van vetten. Als je veel drinkt, werkt je stofwisseling 3 % sneller. Groene thee is ook heel goed voor het stimuleren van de stofwisseling.

Eet je ontbijt:
Sla vooral je ontbijt niet over. Dat is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag, omdat het je stofwisseling op gang brengt en de hele dag gaande houdt.

Eet eitwitrijk:
Eet voedsel met veel eiwitten. Eet ook veel voedsel dat vezelrijk is, zoals fruit, groenten en volkoren producten.

Eet vaak:
Eet in plaats van drie gewone maaltijden vijf of zes kleine maaltijden per dag. Je lichaam is dan meer bezig met verteren en dat stimuleert je stofwisseling.

De combinatie van training met gezond eten is een eerste stap op weg naar het verbeteren van je stofwisseling. Als je wilt afvallen, dan is het nodig dat je je stofwisseling stimuleert en dat ook met toewijding doet.

Schrijf een reactie