Afslank Artikelen

Hoe voorkom je gewichtstoename tijdens de vakanties en feestdagen?

Veel mensen zijn op en top gemotiveerd om voor de vakantie wat extra pondjes kwijt te raken. Dat lukt meestal ook wel, maar helaas, na een paar nachten uit eten en feesten zijn ze zo weer op het oude gewicht. Vakanties, wie houdt er niet van? De vakantiesfeer, de gezelligheid, het lekkere eten – juist ja, het lekkere eten…

Het ligt aan het eten!
Als er iets is dat bijna alle culturen gemeen hebben, is het dat speciale gelegenheden worden gevierd met het eten van veel en heerlijk voedsel. Drink daar nog een paar glazen alochol bij, en je het een prima programma om snel aan te komen. Is er een manier om tijdens je vakantie niet aan te komen en toch plezier te hebben en te genieten van de delicatessen die daarbij horen?

Geniet, maar eet met mate
Je kent dat wel. Je zit met de hele familie rond het kerstdiner en je moeder blijkt wel zes hoofdgerechten te hebben klaargemaakt. Niet alleen een fantastisch wildgerecht, maar ook nog haar terecht befaamde chocoladepudding als toetje. Als je het al zou willen zou het niet beleefd zijn om niet alle gerechten te proberen. Geen probleem, als je maar steeds het volgende mantra in je hoofd hoort: ALLES MET MATE. Proef alles maar houd de porties klein. Zo kun je van al je favoriete gerechten genieten en hoef je geen spelbreker te zijn.

Blijf actief
Op vakantie gaan hoeft niet te betekenen dat je drie weken moet luieren. Ga er op uit en zorg dat je elke dag voldoende beweging krijg. Dat kan wandelen naar de supermarkt, fietsen naar het winkelcentrum of eenvoudigweg een bezoekje aan de sportschool of het zwembad zijn. Dansen en feesten zijn in feite heel gezond – zolang je maar niet te veel drinkt.

Drink met mate
Het drinken van alcohol maakt je niet alleen minder streng voor jezelf wat betreft ongezond eten, het vergroot ook je eetlust. Daarnaast zijn veel drankjes, vooral cocktails, ware calorieënbommen.

Winkel verstandig
Tijdens de feestdagen wordt er wat afgeshopt. Je zult dan ook vaker dan normaal ergens uit lunchen gaan. Kies dan dit jaar eens niet voor die uitsmijter of het broodje kroket maar voor een salade of een gezond broodje. Een ander idee is zelf je lunch mee te nemen. Die kun je zo gezond maken als je wilt – volkoren brood met salade is een goede optie. Niet alleen bespaar je zo geld, ook hoef je geen tijd te verliezen met het wachten op je bestelling in de lunchroom.

Geef nooit op!
Velen van ons trappen in de “alles-of-niets” val. We nemen ons voor tijdens de feestdagen gezond te eten en voldoende te bewegen, we zondigen een keer – en hopla – al onze goede voornemens gaan gelijk overboord. Bedenk jezelf dat we allemaal menselijk zijn, en dus fouten maken. Als je je niet kon inhouden bij de oliebollenschaal of je net een paar biertjes teveel dronk – laat dat niet de reden zijn helemaal te stoppen met je poging om af te vallen. Je kunt het altijd goedmaken door te blijven doen wat je begonnen bent: gezond eten en meer bewegen.

Schrijf een reactie