Afslank Artikelen

Is een koolhydraatarm dieet nu echt de manier om af te vallen?

Heel veel mensen willen tegenwoordig gewicht verliezen. Er zijn heel veel dieetprogramma beschikbaar – zoveel, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Sommige mensen springen van het ene dieet op het andere over, zonder enig resultaat te boeken. Dat komt omdat ze de achtergrond van een bepaald dieetprogramma niet echt hebben begrepen en niet weten welke effecten een bepaald dieet heeft.

Voordat je aan een dieet of programma begint, moet je dan ook goed de voor- en nadelen van zo’n plan kennen.

Het Atkins dieet, bedacht door Dr. Atkins is een koolhydraatarm dieet en één van de nieuwste trends op het gebied van afvallen.

Voors en tegens van het koolhydraatarme dieet:

Laten we eens wat nauwkeuriger naar de voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet kijken:

Het koolhydraatarme dieet is niet altijd effectief:
Er zijn mensen die klachten hebben over het koolhydraatarme dieet en zeggen dat ze er geen enkele resultaat mee hebben bereikt. In plaats van gewicht te verliezen, zijn ze aangekomen. Dat komt doordat hun koolhydraatarme dieet veel calorieën en veel vet bevat. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, riskeren gezondheidsproblemen en zijn veel vatbaarder voor een aantal ziektes.

Het koolhydraatarme dieet kan tekorten veroorzaken:
Er is nog een andere versie. Mensen die een dieet met veel koolhydraten hebben gevolgd hebben vaak een tekort aan goede vetzuren opgebouwd, die onmisbaar zijn voor het lichaam. Als ze dan beginnen aan een koolhydraatarm dieet, zijn de gevolgen nog schadelijker. Kortom, zowel koolhydraatarme als koolhydraatrijke diëten zijn schadelijk voor de gezondheid en veroorzaken diverse lichamelijke problemen.

Sommigen vallen af door het koolhydraatarme dieet:
Er zijn echter ook mensen die wel afvallen met een koolhydraatarm dieet. Ik zal hier uitleggen hoe dat kan. Als je alle koolhydraten uit je dieet schrapt, zul je zonder meer gewicht verliezen. Als je je lichaam namelijk koolhydraten ontzegt, begint het met het verbranden van het glycogeen dat is opgeslagen in je lever en je spieren. Daarbij verlies je voor elke gram glycogeen vier gram vocht. Het glycogeen dat uit de spieren is gehaald leidt tot een verzwakking van je spieren. Je spieren beginnen hun vorm te verliezen en je begint je slap te voelen. Je hebt dus wel kilo’s aan gewicht verloren, maar dat is allemaal vocht en spiermassa, in plaats van overtollig vet.

Koolhydraten zijn goed voor de hersens:
Koolhydraten hebben een functie voor het lichaam en in de juiste hoeveelheid ingenomen zijn ze goed voor de gezondheid en bevorderlijk voor het afvallen. Je hersenen hebben koolhydraten nodig om te functioneren, en als je daarvan te weinig inneemt hebben je hersenen te weinig energie en begin je je geestelijk verzwakt te voelen. Sommige mensen krijgen zelfs last van mentale problemen als ze enkele weken een koolhydraatarm dieet hebben gevolgd. Andere mensen hebben echter weer nergens last van en kunnen het dieet gemakkelijk verdragen.

Het overschot aan koolhydraten wordt omgezet in vet:
Het is een feit dat een teveel aan ingenomen koolhydraten door het lichaam wordt omgezet vet, dat door het hele lichaam heen wordt opgeslagen. Maar elk voedingsmiddel dat je overmatig consumeert wordt uiteindelijk door het lichaam omgezet in vet, niet alleen koolhydraten. Bovendien moeten mensen die trainen er altijd voor zorgen dat ze voldoende koolhydraten innemen, omdat hun lichaam nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid energie nodig heeft voor het doen van de oefeningen. Door het trainen wordt een eventueel teveel aan koolhydraten echter gemakkelijk door het lichaam verbrand. Wat je dus moet doen, is je inname van koolhydraten aanpassen aan je trainingsschema. Bovendien is het het beste om koolhydraatrijk voedsel te nemen dat vezelrijk is. Hierdoor werken de vertering en verbranding ervan beter.

Wat nodig is voor een goed en gezond afvalprogramma is dus een gezond dieet met voldoende koolhydraten, eiwitten en onverzadigde vetzuren, in combinatie met lichamelijke beweging en training, waarbij de hoeveelheden die je eet nauwkeurig zijn afgestemd op hoeveel je beweegt.

Schrijf een reactie