Afslank Artikelen

Kinderen – Wanneer moeten zij met afslanken beginnen?

Obesitas is tegenwoordig een groot probleem. Volgens de statistieken veroorzaakt obesitas meer sterfgevallen dan roken. Over het algemeen zijn het volwassen die aan dit probleem lijden, maar tegenwoordig zijn er ook meer en meer kinderen die te dik zijn. De vraag is, wanneer zouden deze kinderen moeten beginnen iets aan hun overgewicht te doen?
Tenslotte houden we allemaal van een beetje mollige baby’s en peuters met hun bolle wangen en mollige vingertjes. Wanneer is dus het moment gekomen om te zeggen: genoeg is genoeg? Wanneer zouden we ze op dieet moeten zetten of andersinds gewicht moeten laten verliezen? En bestaan er wel programma’s om kinderen te laten afvallen?

Wiens schuld is het trouwens?
Voor we beginnen met het zoeken naar de schuldige, is het het beste, en het eerlijkste, om te zeggen dat het vaak een combinatie van een aantal factoren is. Het kind zelf is echter nooit de schuldige. Het eetpatroon van een kind ontwikkelt zich wanneer de baby nog helemaal afhankelijk is van de ouders. Het is niet zijn schuld als hij in staat is een grote zak chips in een keer op te eten, of als hij liever patat eet dan salade, wanneer dat hem door het voorbeeld van zijn ouders is aangeleerd.
Ons drukke leven heeft ertoe geleid dat er steeds meer junk food en snel-klaar-gerechten op de markt zijn. Makkelijk te bereiden en gemakkelijk op te dienen. De meeste ouders, wanneer ze hun kinderen willen verwennen, geven hen dit eten; dit is immers wat je dagelijks op TV ziet.

Dus, is het dan een goed idee je kind op dieet te zetten?
Stel dat het gewicht van je kind nog net binnen de normale grenzen ligt, maar wel aan de bovenkant, is het dan een goed idee het op dieet te zetten? Bijvoorbeeld door het een halve in plaats van een hele hamburger te geven? Het antwoord is een duidelijk nee. Wanneer je je kind’s dieet halveert, maar hem nog steeds de zelfde ongezonde dingen geeft, los je niets op. Het enige wat je doet is het kind hongerig maken en het de boodschap aanleren dat eten iets slechts is.

Wat te doen?
Dit betekent niet dat je niets voor je kind zou moeten doen. Je kunt het nog steeds helpen gewicht te verliezen, maar op een meer positieve manier, alleen dan heeft afslanken kans op succes. Je kunt er vandaag nog aan beginnen er er zelf aan meedoen – het is niet aan leeftijd gebonden. Wat je doet is namelijk geen afslankmethodiek maar het veranderen van een leefstijl .
Je kunt dat doen door de manier waarop je eet te veranderen; het serveren van andere voeding thuis is een goede eerste stap. Zorg dat er altijd veel groente en fruit op tafel staat, en probeer zo min mogelijk producten met veel suiker en vet aan te bieden. Waar het op neer komt is eigenlijk het volgende: met gezond eten kun je niet vroeg genoeg beginnen!

Ontmoedig eten nooit!
Wanneer je kind een gezonde eetlust heeft, ontmoedig het dan niet. Het gaat er niet om hoeveel het eet, het gaat er om wat het eet. Wat zie je liever: dat het een bord met volkorenpasta eet of een bord met patat en twee hamburgers?

Je kind meer laten bewegen is ook een goede manier het wat overgewicht te laten verliezen. In onze tijd spelen veel kinderen niet meer buiten, maar zitten ze een groot deel van de dag voor de televisie of de computer. Je hoeft je kind niet in te schrijven bij de sportschool en hem gewichten te laten tillen, een wandeling, een stuk rennen, een spel in het park – dat zijn activiteiten die het kind helpen gewicht te verliezen. Moedig het aan buiten te spelen en probeer te ontdekken welke buitensport het kind het liefste doet. Dit zijn betrekkelijk eenvoudige dingen die je zou kunnen doen om je kind gewicht te laten verliezen – en ze zijn nog gezond ook. Bedenk dat je het afvallen nooit moet forceren. Bij het afslanken van kinderen zou de focus niet op het uiterlijk – hoe het lichaam er uitziet – maar op het innerlijk – hun algemene gezondheid moeten liggen.

Schrijf een reactie