Afslank Artikelen

Leg de nadruk op positieve motivatie bij het afvallen

Als je hebt besloten te gaan afvallen dan ligt hier altijd een onderliggende motivatie aan ten grondslag. Dit kan een positieve motivatie zijn, maar ook een negatieve motivatie. Een negatieve emotie verliest aan kracht zodra het doel bereikt is. De wil door te gaan op dezelfde voet ebt weg en men vervalt weer in de oude fouten en gewoontes.

Een voorbeeld van negatieve motivatie:
Het kan zijn dat je partner je gevraagd heeft wat af te vallen en dat je dus alleen maar een dieet volgt om hem of haar een plezier te doen. De motivatie duurt zolang het doel niet bereikt is, maar is je partner blij met het resultaat dan ebt je motivatie weg: er is immers geen reden gemotiveerd te zijn want je hebt bereikt wat je wou bereiken. Het kan ook zijn dat je graag wilt afvallen voor je bruiloft. Zodra de grote dag echter voorbij is heb je geen reden en dus geen motivatie meer om hiermee door te gaan en verval je weer in je oude gewoontes.

Negatieve motivaties zijn de nummer een oorzaak van jojo-resultaten
Een persoon die fluctueert in gewicht (dus het jojo effect heeft) zal voor kortere periodes extreem strenge diëten volgen waarbij intens gesport wordt. Zodra echter het streefgewicht bereikt wordt houden ze ermee op. Echter, zodra ze weer veel te dik zijn gaan ze weer extreem op dieet en zo wordt dus het jojo effect bewerkstelligd.
Wat veel mensen niet weten is dat negatieve motivaties voor stress zorgen. Je doet iets namelijk niet voor jezelf, maar voor een ander en dus is je motivatie er een van negativiteit. Daarbij kan het ontzettend frustrerend zijn dat je continu weer terug bij af bent met negatieve motivaties.

Hoe kun je het positief aanpakken?
Als je iemand die afgevallen is en het al jarenlang eraf houdt zou vragen hoe ze dit hebben bereikt zul je erachter komen dat ze het door een positieve emotie hebben bereikt. Deze mensen verliezen geen gewicht omdat hun baas hun dat opgedragen heeft, of hun vriend of vriendin, maar ze willen afvallen omdat ze gezonder willen zijn en er beter willen uitzien.
Bij positieve motivatie wordt gekeken naar de gezondheid en als je af wilt vallen moet je voor jezelf kleine hapklare doelstellingen stellen. Positieve motivatie staat gelijk aan positief denken en als je dus wat afgevallen bent moet je dit op een positieve manier erkennen.
Kies dus niet voor extreme diëten die een vlot resultaat leveren, maar kies voor geleidelijk afvallen zodat je je sterker, energierijker en gezonder voelt. Stel jezelf realistische doelen en maak je een actief regime eigen dat langzaam en geleidelijk naar een hogere intensiteit toewerkt.
Door af te vallen voor jezelf en voor je eigen gezondheid benader je diëten veel positiever, waardoor je slanker zult blijven.

Schrijf een reactie