Afslank Artikelen

manieren om je stofwisseling te versnellen

Hoe kan ik mijn stofwisseling versnellen en meer calorieën verbranden?
Als je al het een en ander gelezen hebt over afvallen ben je vast al een paar keer de term metabolisme tegen gekomen. Het is een bijzonder populair woord, en wordt vaak gebruikt door schrijvers die een wetenschappelijke tintje aan hun artikel willen geven. Maar wat is dat eigenlijk metabolisme? Wat doet het in het lichaam?

Metabolisme is de wetenschappelijke term voor stofwisseling. En dat is precies wat er gebeurt: het voedsel dat we eten wordt omgezet (omgewisseld) in energie die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Het proces vindt plaats in onze spieren en organen en wordt in lekentermen ook wel het verbranden van calorieën genoemd. Iemand die dus een snelle stofwisseling heeft, verbrandt de calorieën die hij of zij binnenkrijgt sneller. Mensen met een snellere stofwisseling lijden dus minder vaak aan overgewicht. Iemand die wil afvallen zal dus bijzonder geïnteresseerd in de vraag hoe je een snellere stofwisseling zou kunnen krijgen. Daarmee zou je de calorieën die je binnenkrijgen verbranden, in plaats van ze in het lichaam als vet op te slaan.

Maar kan dat wel: je stofwisseling versnellen? En zo ja hoe kan dat dan?

10 manieren om je stofwisseling te versnellen

1.Sla nooit je ontbijt over! Wanneer je de dag hongerig begint geef je je hersenen het signaal dat er een crisis aankomt. De hersenen schakelen over op de ‘honger-modus’ en vertragen de stofwisseling.
2.Eet vroeg op de dag. Probeer ‘s-avonds wat vroeger te eten. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je vier uur voor je gaat slapen eet je lichaam de tijd heeft de calorieën te verbranden. Wanneer je direct na het eten gaat slapen worden de calorieën die je hebt binnengekregen niet meer verbrand maar als vet opgeslagen in het lichaam.
3.Eet nooit minder dan 1200 calorieën per dag; als je minder eet krijgen je hersenen het signaal dat er wat mis is; ze schakelt over op de al genoemde honger-modus en vertraagt de stofwisseling.
4.Eet regelmatig kleine hoeveelheden. Zo ben je nooit hongerig en overeet je jezelf niet tijdens de maaltijd.
5.Eet meer carbohydraten dan vetten. Carbohydraten worden sneller verbrand dan vetten.
6.Zorg dat je voldoende beweegt. Vooral allerlei vormen van cardio : wandelen, fietsen, joggen en dansen zijn heel geschikt. Bewegen vergt energie en vraagt het lichaam dus calorieën te verbranden.
7.Doe naast cardio ook aan krachttraining. Metabolisme vindt voornamelijk in de spieren plaats. Goed ontwikkelde spieren versnellen dus de stofwisseling.
8.Wees de hele dag door actief. Lig niet de hele dag op de bank.
9.Vermijd alcohol. Alcohol vertraagt de stofwisseling en verhoogt de eetlust.
10.Drink veel water. Het lichaam heeft water nodig om afvalstoffen te lozen en te voorkomen dat de cellen dehydrateren.

Het antwoord is dus volmondig ja: je kunt je stofwisseling versnellen. Begin er vandaag nog mee!

Schrijf een reactie