Afslank Artikelen

Oefeningen doen en afslanken – een aantal mythen doorgeprikt

Afslanken wordt, net als vele andere veelbesproken kwesties in de wereld, omgeven door talloze mythen. Veel mensen hechten meer geloof aan deze mythen dan aan de feiten. Hier zijn een aantal van de populairste mythen over afvallen. Mythen die in het beste geval onwaar, en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Je kunt meer vet verbranden als je op een lege maag oefeningen doet.
Als naar school gaan met een lege maag je al zwakjes doet voelen, is het niet moeilijk te bedenken wat je je lichaam aandoet als je op een lege maag oefeningen gaat doen. Los daarvan, mythe nummer een is simpelweg onwaar. Effectief gewicht verliezen betekent de juiste hoeveelheid calorieën per dag verbranden – het maakt niets uit wanneer of hoe ze verbrand worden.

Nadat je gestopt bent met fitness, worden je spieren in vet omgezet
Ook dit is niet waar. Spieren en vet zijn twee totaal verschillende dingen, en het een kan niet in het ander omgezet worden. Wanneer je met trainen stopt slinken de spieren, maar ze verdwijnen niet helemaal. Zodra je met trainen stopt, stop je met het verbranden van calorieën. Deze calorieën worden, in plaats van verbrand, omgezet in vet.

Waterdrinken tijdens het doen van oefeningen veroorzaakt kramp
Als je liters ijskoud water zou drinken tijdens het sporten dan zul je waarschijnlijk wel kramp krijgen. Daarom is het belangrijk voor, tijdens, en na het trainen gematigde hoeveelheden water te drinken zodat je het vocht dat je tijdens het oefenen bent verloren weer aanvult.

Zo lang ik maar mijn oefeningen doe, kan ik alles eten wat ik wil en toch gewicht verliezen
Zelfs als je regelmatig traint zul je nog steeds meer calorieën moeten verbranden dan je consumeert. Als je dus alles eet wat je wilt zul je heel, heel veel moeten trainen. In principe kun je alles eten wat je wilt, als je er maar niet te veel van eet. Alles draait om controle en zelfbeheersing: probeer van alles minder te eten. Als dat niet lukt zul je dus meer moeten trainen om de extra calorieën te verbranden.

Het overslaan van maaltijden helpt me af te slanken
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die maaltijden overslaan, vooral het ontbijt, over het algemeen zwaarder zijn dan mensen die goed ontbijten en vier of vijf keer per dag eten. Dit komt waarschijnlijk omdat mensen die het ontbijt overslaan erg veel honger hebben als het eindelijk lunchtijd is en dan veel te veel eten. De hele dag door lichte maaltijden eten helpt bij het controleren van de eetlust en helpt de drang te overeten in bedwang te houden.

Hoe meer ik train hoe beter
Elke oefensessie die iemand doet is goed, maar meer oefeningen betekent niet automatisch een beter resultaat. Het hangt ervan af wat je probeert te bereiken en welke inspanning met welke frequentie je moet doen om dat resultaat te bereiken.

Dit zijn zomaar een paar van de mythen die omtrent afvallen en het doen van lichamelijke oefeningen de ronde doen. Bedenk je dat mensen nooit om een mening verlegen zitten en je graag ongevraagd raad geven. Ook de media laat zich op dit vlak niet onbetuigd. Voor je nu al die adviezen al te serieus neemt gaat nemen is het goed zelf onderzoek te doen naar de waarheid en waarschijnlijkheid van de adviezen. Het zou zonde zijn als je advies zou opvolgen dat je in het beste geval niets helpt bij het afslanken, en in het ergste geval zelfs schadelijk kan zijn.

Schrijf een reactie