Afslank Artikelen

Onevenwichtig betekent ongezond!

Een onevenwichtig dieet leidt tot een ongezond lichaam. Als je fit en gezond wilt blijven, dan moet je een evenwichtig dieet volgen, want dat is de bron van alle voedingsstoffen. Tegenwoordig hebben zelfs tieners allerlei ziektes en kwalen en meer kans op zwaarlijvigheid, diabetes, hoog cholesterolniveau, enzovoorts. Dat wordt vooral veroorzaakt door een gebrek aan voldoende voedingsstoffen in hun dieet en door een gebrek aan lichamelijke beweging. Veel kinderen hebben overgewicht door fastfood en door voedselproducten van de voedingsindustrie. Ook zijn het hun ouders die hen niet een uitgebalanceerd dieet bieden dat voldoende vitaminen en mineralen bevat. Zowel ouders als kinderen moeten zich bewust worden van het belang van gezonde voeding en een evenwichtig dieet. Het dagelijkse menu moet voldoende koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen bevatten, zodat het lichaam goed kan functioneren.

Van mineraalgebrek word je ziek:
Mineralen zijn net zo belangrijk voor ons lichaam als zuurstof. Gebrek aan een bepaald mineraal kan ernstige symptomen veroorzaken. Er zijn twee soorten mineralen: grote mineralen en sporenelementen. De grote mineralen zijn onder meer: calcium, natrium, fosfor en kalium. Sporenelementen zijn onder meer: zink, jodium, koper, chroom, mangaan en fluoride. Elk mineraal heeft zijn specifieke rol in het lichaam en het lichaam kan absoluut niet zonder. Gebrek of tekort aan één of meer mineralen leidt tot vele symptomen, kwalen en ziektes. Alle vitaminen en mineralen werken bovendien met elkaar samen, en als er gebrek aan één daarvan is, kan dat leiden tot het slecht functioneren van meerdere andere vitaminen en mineralen.

Onderzoek naar de voedingswaarde van diverse voedingsproducten heeft aangetoond dat, als gevolg van het gebruik van pesticiden, insecticiden en andere chemicaliën die door land- en tuinbouwers worden gebruikt om hun oogsten te beschermen, het geproduceerde voedsel niet of nauwelijks meer de oorspronkelijke voedingsstoffen bevat, zelfs voordat het in het schap van de supermarkt terecht is gekomen. Dit is de oorzaak van een groot aantal ziektes en eveneens de oorzaak van de epidemie van zwaarlijvigheid.

Mineralen zijn nodig voor de opname van vitamines:
Heel veel mensen weten niet wat het belang van mineralen is. Veel mensen denken dat het lichaam alleen maar vitamines nodig heeft. Lange tijd geloofden zelfs artsen en diëtisten dat en adviseerden mensen om vitaminesupplementen in te nemen. Men wist niet dat mineralen net zo belangrijk zijn, omdat ze nodig zijn voor de opname van vitaminen. Als het lichaam een gebrek aan mineralen heeft, dan kan het bepaalde vitaminen niet absorberen. Zonder voldoende mineralen in het menu is het lichaam blootgesteld aan vele ziektes en kwalen, waaronder zwaarlijvigheid.

Mineralen versterken je botten:
Mineralen zijn ook nodig om onze botten en tanden sterk te houden. Ze zijn nodig voor alle fysieke en mentale processen in ons lichaam, waaronder de spijsvertering. Mineralen zitten in vele voedselproducten, onder andere zuivelproducten, vis, vlees, gevogelte, groenten, fruit, graanproducten, noten en zaden.

Waarom hebben we soms dan juist trek in voedsel dat veel suiker en vet bevat en weinig vitaminen en mineralen? We weten dat het niet goed is voor onze gezondheid, toch eten we het graag. Dit heeft een fysieke oorzaak, namelijk een gebrek aan bepaalde vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen in ons lichaam. Door een gebrek aan evenwicht van alle voor ons lichamelijk functioneren noodzakelijke voedingsstoffen krijgen we juist trek in ‘gemakkelijk’ voedsel, omdat dat ons direct energie geeft. Er zitten echter geen voedingsstoffen in en we worden er alleen maar dikker en vermoeider van. Miljoenen mensen ter wereld kampen met dit probleem. Het wordt dan steeds moeilijker om nog gezonde producten te eten.

Wat je dan moet doen, is een evenwichtig en gezond menu samenstellen, dat zo veel mogelijk van alle belangrijke vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen bevat, en proberen je daar zo veel mogelijk aan te houden. Eventueel kun je dagelijks een goed supplement slikken dat alle noodzakelijke vitaminen en mineralen in een uitgebalanceerde formule bevat. Na verloop van tijd zul je je vanzelf beter gaan voelen en je trek in zoet en vet eten zal vanzelf verdwijnen. Bovendien zul je in staat zijn af te vallen, als je het combineert met lichamelijke beweging.

Zoek dus uit wat gezonde voeding is, stel een dieet samen dat je dagelijks voldoende vitaminen, mineralen en vezelstoffen biedt en begin te genieten van een lang en gezond leven zonder ziektes en kwalen.

Schrijf een reactie