Afslank Artikelen

Ontwikkel je eigen doe-het-zelf afslankprogramma

Niet alle afslankprogramma’s zijn gelijk

Er zijn talloze afslankprogramma’s voor mensen die willen afslanken en zowel fysiek als mental gezonder willen worden. Elk programma heft zijn eigen voor- en nadelen. Geen enkel programma is echter zo goed als een programma dat specifiek voor jou ontworpen is.

Het is daarom verstandig om met persoonlijke trainer of dieetist te gaan praten. Samen met hem of haar kun je dan het perfecte programma samenstellen.

Ga bij de planning uit van je doel
Beslis wat je streefgewicht is en bouw je plan daar omheen. Volgens Douglas S. Brooks is het zelfs voor de meest ervaren trainers moeilijk om de kloof tussen de wetenschap en de individuele behoeften van een client te dichten. (Zie: Program Design for Personal Trainers). Moeilijk, maar niet onmogelijk! et is mogelijk een praktisch en persoonlijk afslankprogramma te ontwikkelen dat efficient en effectief is.
Stop dus met het je zorgen maken over de obstakels die je ervan weerhouden de best mogelijke versie van jezelf te ontwikkelen en begin vandaag nog met je persoonlijke fitnessprogramma.

Zo maak je je eigen afslankprogramma

De tips voor het ontwikkelen van je eigen afslankprogramma zijn gebaseerd op de aanbevelingen van Dr. Brooks. Het is altijd een goed idee om je afslankprogramma met een trainer of voedingsdeskundige te bespreken. Wanneer je je afvraagt of het je lichamelijk wel fit genoeg bent voor het door jezelf ontworpen programma is het verstandig je plan ook met je huisarts te overleggen.

1.De eerste stap is het verzamelen van informatie over je medische geschiedenis, je fysieke conditie, een eventuele allergie, je persoonlijkheidsprofiel, je gewoontes, je hobby’s en je werk. Dit maakt het mogelijk het type fitness programma te kiezen dat het beste bij jouw conditie en levensstijl past. Ook tijdens het programma zul je moeten monitoren wat de verschillende oefeningen voor effect hebben.

2.Een uitgebalanceerd afslankprogramma betekent het in evenwicht brengen van wat je wil – je doelen – en wat je nodig hebt – je plan. Je zult dus het type en de intensiteit van je training moeten bepalen.

3.Cardiorespiratory conditioning. Dit zijn oefeningen met grote spiergroepen en continue rhytmische beweging. Voorbeelden hiervan zijn hardlopen en Pilates. Voor diegenen die over een minder goede conditie beschikken is het beter om te beginnen met yoga of wandelen.

4.Krachttraining en uithoudingstraining betekent niet noodzakelijk dat je er als een bodybuilder moet uit komen. Krachttraining kun je richten op specifieke delen van je lichaam nadat je wat bent afgeslankt door middel van de boven genoemde cardiorespiratorische oefeningen..

5.Lenigheidstraining kan worden gebruikt om het lichaam voor te bereiden op het fitness-programma.Zo loop je minder kans je spieren of gewrichten te forceren.

6.Gebruik de tijd die je ter beschikking hebt om te fitnessen zo effectief mogelijk. Ook wanneer je niet in de sportschool bent kun je nog gezond bewegen.

7.Cross Training is een goede manier je fitness programma interessant te houden. Door verschillende activiteiten te combineren worden verschillende delen van het lichaam gelijkmatig getraind.

8.Pas je programma aan aan de resulaten die je bereikt hebt. Wanneer je veel te zwaar bent, is een wandeling van een half uur al heel wat. Ben je al bijna op gewicht dan kun je je trainigsprogramma best wat opschroeven. Zo houd je het interessant en uitdagend.

9.Succes en vasthoudendheid. Blijf altijd optimistisch. Houd je doel voor ogen en vergeet nooit waarom je ook al weer wilde afvallen.

10.Wees realistisch. Denk niet dat je na een maand al even zware oefeningen kunt doen als ervaren fitnessers. Soms duurt het jaren voor je plezier krijgt in het fitnessen. Probeer zoveel mogelijk dingen die je tijdens je afslankprogramma hebt geleerd te incorpereren in je dagelijks leven zodat het een gewoonte wordt. Leer een paar dingen, maar leer om die paar dingen goed toe doen.

Het is belangrijk om je eigen afslankprogramma op te stellen. Niet alleen kun je het helemaal afstemmen op je eigen behoeften en fysieke eigenschappen, het geeft ook enorm veel voldoening wanneer je erin slaagt op deze wijze af te vallen.
Je bent je eigen meesterwerk.

Schrijf een reactie