Afslank Artikelen

Op een gezonde manier vet verliezen

Sommige mensen denken bij afvallen in het algemeen aan gewicht verliezen. Er zijn echter ook mensen die aan vet verliezen denken. Als ze afvallen denken ze namelijk dat ze vet verliezen, terwijl het tegenovergestelde juist waar kan zijn. Veel mensen denken dat gewicht verliezen inhoud dat ze vet verliezen, maar dit hoeft helemaal niet waar te zijn. Als je op een gezonde en effectieve manier vet wil verliezen moet je het verschil tussen de twee kunnen onderscheiden.

Op de weegschaal staan
Letterlijk gewichtsverlies zie je inderdaad als je ‘s ochtends op de weegschaal staat. Echter, de hoeveelheid vet die je wel of niet verloren hebt kun je niet aan de stand van de weegschaal aflezen. Je kunt dus wel je gewicht maar niet de hoeveelheid aanwezige vet in je lichaam wegen op een weegschaal.
Veel mensen staan graag ‘s ochtends voor het ontbijt op de weegschaal omdat het lichaam na een nacht rust minder weegt. Het lichaam heeft namelijk alles aan voedingsstoffen in het lichaam verwerkt of gebruikt en ook het waterniveau in het lichaam is een stuk minder. Het resultaat is dat je al met al een stuk minder weegt als later op de dag.
Dit lagere gewicht ‘s ochtends betekent helemaal niet dat je vet hebt verloren, alleen maar dat afvalstoffen, voedingsstoffen en water verwerkt of gebruikt is door het lichaam waardoor je inderdaad minder weegt. De vetvoorraad van het lichaam is nog steeds hetzelfde.

De rol van spierweefsel
Je kunt letterlijk kilo’s afslanken door bewuster en gezonder te eten. Je hoeft hier in principe alleen maar een simpel rekensommetje voor toe te passen: je moet minder calorieën eten dan dat je lichaam nodig heeft. Hierdoor moet het lichaam de calorievoorraad aanspreken met als gevolg dat je afvalt. Om de vetvoorraad aan te pakken moet je echter spieren kweken. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar dat is het eigenlijk niet. Het lichaam heeft namelijk heel veel calorieën nodig om spierweefsel te kunnen onderhouden en van energie te voorzien. Omdat het zo’n grote hoeveelheid is spreekt het lichaam hier niet de normale calorievoorraad voor aan- deze heeft het lichaam immers nodig om de basisfuncties uit te voeren, zoals ademen, spijsvertering enzovoorts. Het lichaam gebruikt de vetvoorraad om het spierweefsel te onderhouden. Dus: des te meer spieren je kunt kweken, des te vlotter je van je vetvoorraad af zult komen.

Honger jezelf niet uit
Als je spieren wilt kweken moet je jezelf vooral niet uithongeren. Dit is niet alleen ongezond en soms zelfs gevaarlijk, maar je bereikt er namelijk het tegenovergestelde mee. Als je te weinig eet of te weinig gezonde bruikbare voedingsstoffen binnenkrijgt denkt het lichaam dat er een noodsituatie is. Als reactie hierop zal het lichaam de stofwisseling dermate vertragen dat je nagenoeg geen calorieën verbrandt. Daarnaast zal het de weinige calorieën die het binnenkrijgt zorgvuldig omzetten in vet en als zodanig opslaan. Als energiebron zal het lichaam de spieren gaan gebruiken. Het zal dus het spierweefsel afbreken om de nodige organen van energie te voorzien en de basisfuncties uit te blijven oefenen. Je schiet er dus helemaal niets mee op als je veel te weinig eet!

Schrijf een reactie