Afslank Artikelen

Radicaal afvallen – de waarheid achter de schone schijn

Radicaal afvallen, zonder dat je je dieet hoeft te veranderen en zonder dat je je in het zweet hoeft te werken? Dat willen we allemaal wel. Helaas gaat er veel ellende schuil achter de schone schijn van advertenties die beloven dat dat mogelijk is.

Obesitasoperaties
Een operatie lijkt de snelste, hoewel duurste, manier om af te slanken. De nadelen zijn echter groot:  Er kunnen complicaties en infecties ontstaan die kunnen leiden tot permanente handicaps, ernstige ziektes en zelfs de dood. Ben je bereid zoveel risico te nemen?

Afslankmedicijnen
Een andere manier om snel gewicht te verliezen is het slikken van medicijnen. Er zijn talloze medicijnen op de markt en een aantal van deze medicijnen kun je ook zonder recept krijgen. Populaire medicijnen zijn bijvoorbeeld: Byette en Glucophage, Topamax, Ritalin en Adderal, Provigil en Wellbutrin. Deze medicijnen zijn ontwikkeld voor andere aandoeningen, maar men ontdekte dat ze gewichtsverlies als bijwerking hadden.
Veel mensen slikken deze medicijnen om snel veel gewicht te verliezen. Helaas zijn deze medicijnen daar niet voor ontwikkeld: ze onderdrukken alleen de eetlust wat tijdelijk tot wat gewichtsverlies kan leiden. Het effect slijt echter na een tijdje en de eetlust komt weer terug. Om het medicijn weer te laten werken moet er een hogere doses geslikt worden. Zo kun je verslaafd worden aan het medicijn en voor de keuze gesteld worden: of je kickt af en je wordt weer dikker, of je blijft het middel voor de rest van je leven in steeds hogere doses slikken.

Hongerdieeten
Een andere manier om snel kilo’s kwijt te raken is vasten. Bijna iedereen die wil afvallen probeert het wel een keertje omdat het op het eerste gezicht de snelste methode is. Je hongert jezelf een paar dagen uit, traint je het apezuur, en voila: drie maten minder.
Deze methode dien je ten alle tijde te vermijden! Hoewel je zult merken dat je in eerste instantie inderdaad veel gewicht verliest, breng je je lichaam met een radicaal dieet veel schade toe.  Er wordt veel onzin over dit soort dieeten beweerd: zo zou het de stofwisseling versnellen. Dit is aantoonbaar onjuist: door minder calorieën dan normaal te nuttigen vertraagd de stofwisseling juist. Ook de suggestie dat je door te vasten je lichaam ontgift is onjuist. Dit soort extreme dieeten worden vaak gecombineerd met rigoreuze afslankoefeningen. Dit is heel gevaarlijk wanneer je niet voldoende calorieën binnenkrijgt; het leidt tot oververmoeidheid en dehydratie.

Hoewel je met deze methoden op de korte temijn gewicht kunt verliezen kunnen ze je op de langere termijn geen gewichtsverlies garanderen. Wat je er op deze manier afhaalt, komt er na een tijdje weer bij. Het is langzamer, maar veel gezonder en duurzamer, om af te slanken door gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen. Gun je lichaam de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe levensstijl.

Schrijf een reactie