Afslank Artikelen

Redenen om biologisch voedsel te kopen

Tegenwoordig zijn er wereldwijd heel veel mensen die de voordelen van biologisch voedsel begrijpen. Het is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen dat biologisch voedsel inderdaad beter voor de gezondheid is, maar toch geven veel mensen er de voorkeur aan, omdat het beter is voor het milieu, beter smaakt en mensen zich er beter door voelen.

De voordelen van biologisch voedsel:

Het beschermt de gezondheid van toekomstige generaties:

In de traditionele landbouw worden tegenwoordig heel veel chemicaliën gebruikt, bijvoorbeeld kunstmest, insecticiden, onkruidverdelgers en pesticiden. Sporen hiervan blijven achter in de geoogste groenten, granen en fruitproducten. Ze komen in het lichaam terecht en hopen zich daar langzaam op. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat biologisch voedsel inderdaad veel minder resten van chemicaliën bevat. Traditionele land- en tuinbouwproducten bevatten 71 % pesticiden, en organische land- en tuinbouwproducten slechts 13 %. Van deze 13 % komt de helft van het eerdere gebruik van pesticiden op dezelfde grond en de andere helft is afkomstig van nabijgelegen land- en tuinbouwbedrijven of het gevolg van verkeerde etikettering op bestrijdingsproducten. In principe zijn biologische producten vrij van schadelijke chemicaliën.

Het beschermt de waterkwaliteit:

De pesticiden en andere chemicaliën die worden gebruikt in de traditionele land- en tuinbouw blijven achter in de grond en besmetten de voorraden grondwater. Dit grondwater komt uiteindelijk in ons leidingwater terecht en als we kraanwater drinken, dan komt het ons lichaam binnen.

Voedingswaarde:

Biologische producten worden door veel mensen lekkerder gevonden dan producten uit de traditionele land- en tuinbouw. Men heeft ontdekt dat biologische producten 305 meer antioxidanten bevatten dan niet-biologische producten. Door dit grote aantal antioxidanten in biologisch voedsel draagt het eten ervan sterk bij aan de gezondheid. Antioxidanten beschermen namelijk tegen ziektes als kanker, grijze staar en hart- en vaatziekten. Antioxidanten beschermen ook tegen veroudering en afbraak van huid en spieren. Door biologisch voedsel te eten bespaar je op ziektekosten. Dat komt omdat massa geproduceerd voedsel wel goedkoper is, maar ook veel en veel minder voedingsstoffen bevat.

Kosten:

Biologische producten zijn duurder dan producten uit de traditionele land- en tuinbouw, soms wel tot twee of drie keer zo duur. Op de lange termijn bespaar je er echter mee, zowel op individueel niveau (door bijvoorbeeld minder uitgaven voor ziektekosten, preventie en voedingssupplementen) als op maatschappelijk niveau (het niet hoeven schoonmaken van verontreinigde grond en water en het besparen op maatschappelijk gedragen ziektekosten).

Behoud van biodiversiteit:

Land- en tuinbouwers die biologisch verbouwen gebruiken onbehandelde zaden van zeer goede kwaliteit met een grote diversiteit aan soorten. Dit draagt bij aan het behoud van de biodiversiteit en heeft bovendien een betere kwaliteit en lekkerder smaak tot gevolg.

Gezondheidsvoordelen:

De chemicaliën die in de traditionele land- en tuinbouw in grote hoeveelheden worden toegepast zijn kankerverwekkend. Daarnaast wordt het gebruik ervan in verband gebracht met huidproblemen, allergieën, eczeem, ziekten van de ademhalingswegen, astma, ADHD en geboorteafwijkingen. De pesticiden en andere middelen worden over de velden en boomgaarden uitgesproeid en verspreiden zich automatisch naar de omliggende gebieden. Alle mensen die in de omgeving wonen, ondervinden de nadelige gevolgen ervan, misschien zonder dat ze het zich bewust zijn. De biologische land- en tuinbouw beschermt de bevolking tegen deze schadelijke invloeden en is bovendien milieuvriendelijk.

Kortom, hoewel biologische producten in eerste aanzet duurder zijn voor de consument, leiden ze uiteindelijk tot grote besparingen, omdat ze geen enkele schade veroorzaken aan het milieu en de gezondheid van mensen. Bovendien zijn ze sterk bevorderlijk voor de gezondheid vanwege het grote aantal antioxidanten en voedingsstoffen dat ze bevatten. In het bijzonder helpen ze bij het voorkomen van kanker en alleen al dat is een groot voordeel voor de maatschappij.

Schrijf een reactie