Afslank Artikelen

Thuis trainen of in de fitnessclub?

Mensen die willen afvallen moeten twee dingen doen: op dieet gaan en beginnen met trainen. Maar wat is het beste: thuis trainen of in de fitnessclub? Bij het kiezen tussen deze twee mogelijkheden moet je vooral aan één ding denken: hoe kun je het beste en gemakkelijkste de regelmaat en continuïteit in je training houden? Waar lukt dat het beste, thuis of in de fitnessclub?

Sommige mensen geven de voorkeur aan het thuis trainen, en andere prefereren de fitnessclub. Laten we hier eens wat dieper op in gaan.

De fitnessclub is duur, thuis trainen is goedkoop:
Abonnementen op fitnessclubs zijn tamelijk duur. Het geld dat je betaalt voor een jaarabonnement kun je ook gebruiken om tweedehands fitness apparatuur aan te schaffen, waarmee je thuis een eigen fitnessruimte kunt inrichten. Die ruimte moet je dan natuurlijk wel in je huis hebben. Als fitness apparatuur te duur is, kun je thuis ook alleen de oefeningen doen waarvoor je geen apparatuur of gewichten nodig hebt, bijvoorbeeld pushups, squats, buikoefeningen, been- en biloefeningen, enzovoorts. Of je kunt gaan lopen of joggen, zwemmen of fietsen. Het verliezen van 300 calorieën kun je doen door 30 minuten te joggen en je hoeft er dus niet per se voor naar een dure fitnessclub.

Fitnessclubs hebben echter ook voordelen. Er zijn altijd trainers en instructeurs aanwezig die je kunnen begeleiden bij het samenstellen van je programma en het juiste gebruik van de apparatuur. Bovendien kom je in de fitnessclub andere mensen tegen, kun je er vrienden maken en vormt het een uitbreiding van je sociale leven. Daarnaast hebben veel fitnessclubs sauna’s, stoombaden, bubbelbaden en massageruimtes. Als je jezelf wilt verwennen en ontspannen de dag door wilt gaan, dan is dat natuurlijk een uitstekende mogelijkheid.

Thuis geen tijdsbeperkingen, maar moeilijker om gedisciplineerd te blijven:
Het grote voordeel van thuis trainen is weer dat je zo vanuit je bed ermee kunt beginnen. Het kost veel minder tijd om je hele trainingsschema af te werken als je alles thuis doet. Thuis is het nooit vol, druk of lawaaierig en zijn alle apparaten altijd vrij. Er zijn echter mensen die zeggen dat het moeilijker is om gedisciplineerd te blijven als je thuis traint. De fitnessclub overslaan is veel moeilijker, want je hebt er tenslotte duur voor betaald. Bovendien zullen veel mensen je de volgende dag vragen waar je was!

Thuis kun je ongestoord trainen, maar in de fitnessclub doe je inspiratie op:
Als je thuis een loopband hebt staan, en dumbbells en andere hulpmiddelen hebt liggen, dan kun je ongestoord trainen en je programma afwerken. Op de fitnessclub word je misschien afgeleid door anderen die met je willen praten en kun je gemakkelijker je concentratie verliezen bij het uitvoeren van de oefeningen. Heel veel mensen zijn lid van een fitnessclub voor de gezelligheid en niet om serieus te trainen. Aan de andere kant kan het natuurlijk heel motiverend werken als je er trainingsmaatjes vindt met wie je je afvaldoelen kunt delen en bijhouden. Dat werkt heel inspirerend en je zult dan veel sneller je doelen bereiken.

Thuis hoef je je niet speciaal aan te kleden:
Een voordeel van thuis trainen is dat je je niet speciaal hoeft te kleden. Als je het huis uit gaat en in de fitnessclub gaat trainen, moet je je twee keer omkleden: van je nachtkleding naar je kleding op straat of in de auto, en vervolgens naar je sportkleding. Als je je ongemakkelijk voelt in sportkleding en het vervelend vindt als andere mensen naar je kijken terwijl je oefeningen aan het doen bent, is het ook beter om thuis te trainen. Je kunt thuis zelfs op je gemak in je pyjama trainen.

Al met al hebben zowel thuis trainen als naar de fitnessclub gaan beide voor- en nadelen. Wat is beter? Dan hangt van je eigen voorkeuren af. Misschien dat je begint met thuis trainen en als het goed gaat en je al wat bent afgevallen, kun je een tweedagen abonnement op de fitnessclub nemen, dat je combineert met thuis trainen. Probeer het uit, en leg jezelf niet meteen vast met een jaarabonnement.

Schrijf een reactie