Afslank Artikelen

Tips om goed en gezond te eten

Eten is in feite iets prachtigs en verrukkelijks. Door te eten krijgen we energie, blijven we in leven, kunnen we ons lichaam onderhouden en herstellen en kunnen we zelfs genezen. Daarnaast is eten nog lekker ook. Helaas is voor veel mensen voedsel ook een probleem. Bijvoorbeeld omdat ze allergieën hebben, of een emotionele relatie met eten hebben. Deze laatste groep mensen lijdt vaak aan overgewicht. Voor deze mensen is dit artikel geschreven.

Tips om af te vallen door gezonder te eten

1.Maak eens een goed overzicht van wat je op dit moment dagelijks eet. Het beste is om een voedseldagboek bij te houden, waarin je alles opschrijft wat je eet. Sla niets over en houd het dagboek trouw bij. Dit zal je een verbluffend en soms schokkend beeld geven van wat je allemaal eet.
2.Aan het eind van de week tel je alle calorieën op die je hebt binnen gekregen en reken je uit hoeveel je gemiddeld per dag hebt ingenomen. Je weet nu je gemiddelde dagelijkse calorie-inname.
3.Je kunt nu ook uitrekenen hoeveel procent vet, suikers, koolhydraten en eiwitten je hebt ingenomen.
4.Waarschijnlijk zul je nu met een schok ontdekt hebben hoeveel te veel en hoeveel dikmakend voedsel je eigenlijk dagelijks inneemt. Zou het niet heerlijk zijn als je dat allemaal kon vervangen door minder voedsel van betere kwaliteit, waar je niet dik van wordt en dat toch lekker is?
5.Begin met de eerste kleine stappen te zetten. Die moeten niet te groot zijn. Als je te grote doelen stelt, dan is de kans groot dat het mislukt en je alleen maar meer ontmoedigd raakt. Zet heel kleine stapjes, bijvoorbeeld: maximaal drie glazen frisdrank per dag in plaats van vijf. Houd dit bij in je dagboek – op die manier houd je controle en kun je discipline opbouwen.
6.Ga nu elke week steeds een stapje verder: van drie glazen frisdrank naar twee glazen frisdrank, geen slagroom meer op de koffie, één gebakje per week in plaats van drie keer per week, een half zakje chips in plaats van een heel zakje. Vervang alles wat je minder neemt door gezonde dingen: meer groenten, meer fruit, meer volkoren producten.
7.Begin met het lezen van de voedingsinformatie op de etiketten van producten die je eet. Je zult je verbazen over wat er allemaal in voedingsproducten zit wat je niet had verwacht. Probeer langzaam aan zo veel mogelijk over te stappen op verse, onverpakte voedingsmiddelen die niet door de voedingsindustrie zijn verwerkt. Je schrapt daarmee automatisch grote hoeveelheden suikers, vetten en koolhydraten uit je dagelijkse menu, nog afgezien van alle toegevoegde conserveermiddelen en kleurstoffen.
8.Probeer ook minder te eten. Eet van kleine borden, kommen en schotels. Gebruik kleine opscheplepels en klein bestek. Eet nooit direct uit een pak maar doe een kleine portie in een kommetje. Alleen van groenten en fruit kun je zo veel eten als je wilt.
9.Schrap uiteindelijk alle calorierijk voedsel uit je menu en vervang dat door voedsel dat caloriearm en rijk aan voedingsstoffen en vezels is. Je stofwisseling en spijsvertering zullen hierdoor veel beter gaan functioneren. Je zult slechts zo veel calorieën binnen krijgen als je lichaam nodig heeft. Je lichaam zal veel gemakkelijker vet kunnen verbranden.
10.Als je dan ook nog gaat sporten of regelmatig bewegen, zul je je al snel een heel ander mens voelen en niet meer terug verlangen naar je zoete en vette dieet uit vroegere tijden.

Op televisie zijn er vele programma’s te zien van mensen die met succes deze metamorfose hebben ondergaan. Zij hadden in het begin allemaal grote weerstand om hun dikmakende menu los te laten. Als ze eenmaal zijn afgevallen en er veel beter uitzien, willen ze echter nooit meer terug naar hun oude leefstijl.

Dit zijn slecht enkele adviezen om je leefstijl en eetgewoontes te veranderen. Door gezonder en voedzamer te eten zul je vanzelf afvallen, helemaal als je dat combineert met sport.

Schrijf een reactie