Afslank Artikelen

Tips om je eetgewoontes te veranderen.

Succesvol afvallen? Verander je gewoontes!

Gewoontes, of het nu goed of slechte gewoontes zijn, ontstaan door iets heel vaak te herhalen. Dit geldt ook voor eetgewoontes. Als iemand aan overgewicht leidt is het vaak niet zo moeilijk de hoofdschuldige aan te wijzen: slechte eetgewoontes.

Een van de gewoontes die er bij veel mensen ingeslopen is, is dat we vaak eten terwijl we lezen of televisiekijken. Een andere moderne gewoonte is om vlak voor het slapen te eten. Dit soort gewoontes hebben we zelf gecreëerd door het telkens weer opnieuw te doen. Op een gegeven ogenblik zijn we er aan gewend geraakt en kunnen we niet meer anders. Andere – ongezonde – eetgewoontes zijn: iets te eten pakken als we het huis binnenkomen, eten als de kinderen aan het eten zijn, of eten als we aan het koken zijn.

Het veranderen van eetgewoontes is de beste manier om effectief af te vallen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom we gaan eten terwijl ons lichaam het eigenlijk niet nodig heeft. Het kan gewoonte zijn: bij televisiekijken ‘hoort’ wat te eten, maar het kan ook zo zijn dat we gaan eten doordat we emotioneel getriggerd worden. Veel mensen nemen een kijkje in de koelkast als ze zich vervelen of moe, verdrietig of eenzaam zijn. Anderen krijgen juist trek als ze zich gelukkig voelen.

Er kunnen ook specifieke omstandigheden zijn waardoor we te veel eten. Onze partner is bijvoorbeeld laat thuis van het werk en zou voor eten zorgen. Zoveel geduld hebben we niet en beginnen alvast te snacken. Het valt niet mee van deze gewoontes af te komen. Toch bestaan er methodes om zelfs de meest hardnekkige gewoontes te veranderen.

Om gewoontes te veranderen heb je echter wel heel veel zelfdiscipline en toewijding nodig. Probeer je voor te stellen hoe veel beter je je zult voelen wanneer je van deze slechte eetgewoontes bevrijd wordt. Begin er nog vandaag mee. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt gewoontes te veranderen.

Effectieve tips om je eetgewoontes definitief te veranderen

1.Neem de tijd voor je maaltijd. Proef wat je eet en kauw vaker. Doe als of je in een chique restaurant aan een verfijnd diner zit.
2.Kies een plek in het huis uit waar je voortaan altijd eet. De eetkamertafel is daar uiteraard het meest geschikt voor. Eet dus voortaan niet meer op de bank of aan je bureau.
3.Doe, wanneer je aan het eten bent, niets anders. Zit geen emails te schrijven, voer geen telefoongesprek en kijk geen televisie. Door deze dingen te doen eet je automatisch meer.
4.Bewaar eten alleen in de keuken. Dus geen zakken chips in de woonkamer of chocoladerepen in de la van je bureau. Bewaar eten niet in doorzichtige dozen.
5.Eet altijd van een klein bord in plaats van een groot. Zo ziet je bord er altijd vol uit.

Schrijf een reactie