Afslank Artikelen

Tips om meer groenten en fruit in je dagelijkse menu op te nemen

Groenten en fruit bevatten vitamines, mineralen en vezels en hebben weinig calorieën en vet. Als je elke dag vijf tot negen porties groenten en fruit eet, is dat heel gezond en kan dat je helpen een aantal ziektes te voorkomen.

Laten we eens gaan kijken naar wat tips om meer groenten en fruit in je dagelijkse menu op te nemen:

Eet groenten en fruit bij het ontbijt:
Het ontbijt is je eerste maaltijd van de dag. Sla het ontbijt nooit over, omdat je dan je stofwisseling vertraagt en minder snel afvalt. Het ontbijt is dus een must en het is goed om dan wat fruit te eten. Je kunt ook een boterham met tomaat eten of toast met gegrilde tomaat en champignons. Je kunt sap van vers geperst fruit drinken of gewoon een appel, sinaasappel of banaan eten.

Eet rauwe groenten:
Rauwe gesneden groenten zoals wortel, broccoli en bloemkool zijn heerlijk met een dipsaus van limoensap, olijfolie of yoghurt en wat uien. Je kunt ze ook licht bakken in olijfolie, een goed vet. Goed als tussendoortje.

Je kunt fruit in stukjes snijden en invriezen. Dat is een lekker tussendoortje op warme dagen.

Salades zijn gezond:
Voor de lunch kun je tomatensoep maken of een rijstgerecht met veel gekookte groenten. Je kunt yoghurt mengen met stukjes fruit. Je kunt daar muesli aan toevoegen of de muesli met melk mengen. Je kunt ook een salade eten, met stukjes rauwe groenten, diverse soorten bladsla, wilde spinazie en/of stukjes fruit. Groenten die je in een salade kunt gebruiken zijn onder meer broccoli, bloemkool, tomaten, komkommer, bietjes, wortelen en peulvruchten. Fruitsoorten die je kunt toevoegen zijn onder meer appels, sinaasappels, banaan, bessen, rozijnen, zwarte bessen, frambozen, abrikozen en peren. Hiervan kun je ook een aparte fruitsalade maken, als dessert na de lunch. Je kunt ook een pizza eten, die je helemaal vol legt met allerlei groentesoorten.

Hetzelfde kun je doen voor het avondeten, waarbij je de groente- en fruitsoorten varieert.

Probeer allerlei fruit- en groentesoorten:
Fruit kun je in een fruitschaal op tafel leggen, zodat het altijd voor het grijpen ligt als je trek krijgt in een tussendoortje. Je kunt het ook alvast wassen en voorsnijden en in de koelkast bewaren, maar dan is de levensduur beperkt en moet je het in een goed afsluitbare doos doen om de vitamines te bewaren. De houdbaarheidsduur is maximaal één dag.

Is het moeilijk om elke dag aan verse groenten en vers fruit te komen of heb je daar geen tijd voor, dan kun je stukken fruit en groenten invriezen en in de diepvries bewaren. Dit kost weinig tijd en je hebt dan altijd verse groenten en fruit in huis.

Een andere oplossing is om zelf je eigen groentetuin te hebben. Je hebt dan altijd verse groenten bij de hand. Heb je weinig ruimte in je tuin of heb je geen tuin, dan kun je bijvoorbeeld tomaten in potten kweken.

Het beste is om het fruit en de groente van het seizoen te gebruiken. Dat is goedkoper, maar ook beter, omdat de producten dan niet lang in koelhuizen hebben gelegen of heel lang op transport zijn geweest. Breng veel variatie aan in de groente- en fruitsoorten die je eet, zodat je niet zat wordt van steeds maar hetzelfde te eten.

Een dieet volgen waarin heel veel groenten en fruit zitten is absoluut niet moeilijk. Op een gegeven moment zul je echt de smaak te pakken krijgen, omdat het lekker is en je je er zo gezond en fit door gaat voelen. En … er een heel goed gaat uitzien.

Schrijf een reactie