Afslank Artikelen

Tips voor hardlopen en afslanken

Er zijn vele vormen van gezond bewegen. Hardlopen of joggen is de meest populaire keuze van mensen die af willen vallen. Joggen is bij velen favoriet omdat het intensief, effectief en plezierig kan zijn en je het niet alleen hoeft te doen. Voor je echter gaat rennen is het goed bij een aantal dingen stil te staan.

Raadpleeg je huisarts
Zoals bij elke verandering van levenstijl die van invloed is op je gezondheid is het verstandig even bij je huisarts langs te gaan en te vertellen dat je van plan bent om te gaan hardlopen. Je arts zal je onderzoeken en bepalen of je wel fit genoeg bent om veilig te kunnen gaan rennen. Luister naar zijn advies: ongetraind rennen kan gevaarlijk zijn. Als hij vindt dat je niet fit genoeg bent zal hij je andere lichamelijke oefeningen aanraden die beter zijn voor je huidige gezondheidstoestand.

Eet gezond
Wanneer je erover nadenkt gewicht te verliezen door hard te gaan lopen, bedenk dan altijd dat je meer calorieën moet verbranden dan je consumeert. Voor elke kilo geldt: verbrand meer calorieën dan je eet. Dit betekent dat je met rennen alleen – vrijwel -geen gewicht kunt verliezen. Combineer hardrennen dus altijd met een gezond dieet. Neem minder kleine porties van vet en calorierijk voedsel en begin met het eten van meer groente en fruit.

Maak er een gewoonte van
Natuurlijk kun je niet verwachten dat je gewicht verliest als je maar een keertje per week rent. Maak het een vast onderdeel van je levenstijl. Begin ook weer niet te fanatiek; als beginner moet je het rustig opbouwen. Eenmaal in betere condititie is het ideaal als je elke dag zou kunnen rennen. Als dat niet mogelijk is, is het aan te raden om in elk geval drie tot vier keer per week te gaan rennen.

Zorg dat je gemotiveerd blijft
Wanneer je bij jezelf merkt dat je je gaat vervelen tijdens het rennen kies dan eens een andere route. (als de route maar veilig is) Het is altijd een goed idee om met een groep te gaan rennen. Misschien heb je wel vrienden die ook wat gewicht zouden moeten verliezen. Jij en je vrienden kunnen elkaar motiveren als een van jullie een keer geen zin hebben om van de bank op te staan. Het is heel normaal dat je af en toe minder gemotiveerd bent; vrienden kunnen je dan net dat zetje geven dat je nodig hebt.

Rennen met het hele gezin is ook een optie. Het is een goede manier om eens wat meer tijd met je kinderen en echtgenoot door te brengen en het is nog gezond ook. Muziek op je mp3 speler is ook een oplossing als het rennen je wat gaat vervelen. Misschien wel de beste motivator is jezelf telkens nieuwe doelen stellen: verder rennen, sneller rennen, een geaccidenteerd parcours… Er zijn vele manieren te bedenken jezelf gemotiveerd te houden: het is aan jou om die manier te vinden die voor jou het beste werkt.

Het komt regelmatig voor dat mensen enthousiast beginnen, maar de moed verliezen als ze niet gelijk resultaat zien. Bedenk altijd dat, met welke vorm van fitness of oefening dan ook, je pas na langere tijd dat perfecte lijf hebt waar je van droomt. Zoals alles dat werkelijk waardevol is vergt het afslanken door joggen inspanning en toewijding. Blijf rennen en je zult snel resultaten zien.

Schrijf een reactie