Afslank Artikelen

Vetarm eten met Kerst en Oud en Nieuw

Kerst en Oud en Nieuw. Het populairste feest van het jaar, waar velen naar uitkijken. Samenkomen met de familie, vrede op aarde, gezellig bij het haardvuur zitten en spelletjes spelen … Maar hoe moet dat als je aan de lijn doet? Maanden van verwoed lijnen worden teniet gedaan door enkele feestdiners? Maak je geen zorgen, want hieronder geven we tips voor heerlijke, vetarme Kerstdiners.

Vetarme Kerstrecepten

Veel mensen die aan het afvallen zijn, kijken met enige zorgen maar Kerst en Oud en Nieuw. Dat zijn immers dagen waarop heel veel gegeten wordt, en dan vooral gerechten met veel calorieën. Maar als jij een inbreng in de keuken hebt, kunt je veel doen om de gerechten zo vetvrij en caloriearm mogelijk te maken. Hieronder volgen enkele ideeën die je daarvoor kunt gebruiken:

1.Kalkoen, kip of eend. Dit zijn favoriete Kerstschotels en alle drie caloriearme eiwitbronnen, vol met vitaminen en mineralen. Verwijder voor het bakken of braden het vel, want dat bevat veel vet. Je kunt een kalkoen, kip of eend in zijn geheel of in delen in zeer weinig olijfolie bakken en daarna met toegevoegd water verder laten gaar stomen.
2.Meng bruine rijst met wilde rijst. Dit past zeer goed bij het gevogelte. Het moet dit wel langer koken dan witte rijst.
3.Aardappelen zijn, hoewel calorierijk, goede bronnen van vitamines en mineralen. Je kunt ze koken of in de oven stomen. Goede aardappelen kun je wassen en in de schil koken. Je kunt ze ook in plakjes snijden en in aluminiumfolie in de oven in 20 minuten gaar laten stomen. Maak aparte pakketjes voor elk persoon. Voeg in elk pakketje wat olijfolie, zeezout, peper en gesneden bieslook toe.
4.Van bessen, bijvoorbeeld cranberries, en fruit kun je een heel lekkere saus voor over de kalkoen, kip of eend maken. Je kunt ook een hartige saus maken van knoflook, uien, tomaten en andere groenten. Dit zijn allemaal vetvrije sauzen met weinig calorieën.
5.Groenten kun je ook in stukjes snijden en op spiesen roosteren. Voeg een weinig olijfolie en wat zeezout toe.
6.Salades kun je maken van allerlei slasoorten en rauwe groenten zoals broccoli, wortel, bloemkool, rettich of radijs. Een caloriearme, gezonde en smaakvolle dressing maak je van een mengsel van olijfolie, zeezout, peper en limoen, eventueel met biogarde yoghurt en diverse tuinkruiden. Je kunt ook nog walnoten, pompoenpitten en pijnboompitten toevoegen.
7.Een jus hoeft niet veel vet te bevatten. Een goede jus maak je door water aan het gebraden vlees of gevogelte toe te voegen na het toevoegen van uien en kruiden.

Caloriearm, vetarm en toch lekker eten is heel goed mogelijk tijdens Kerst en Oud en Nieuw.

Schrijf een reactie