Afslank Artikelen

Waar het misgaat met diëten

Overgewicht! Naast het gezondheidsrisico dat dit inhoudt, brengt het vaak ook veel schaamte en neerslachtigheid met zich mee. Dus wat doen we als we te dik zijn? We gaan natuurlijk op dieet. Dat is een natuurlijke en redelijke reactie, omdat we denken dat we door te veel eten dik zijn geworden. We slaan onmiddellijk het ontbijt over, eten heel weinig tijdens de lunch en het diner en hongeren ons zelf min of meer uit, in de hoop dat we in enkele dagen tijd vele kilo’s zullen afvallen. Helaas is dit helemaal niet de goede manier. Niet alleen breng je er je gezondheid mee in gevaar, maar als je minder gaat eten kun je zelfs aankomen in plaats van afvallen.

Het menselijk lichaam is in duizenden jaren zodanig geëvolueerd dat het zich kan aanpassen aan uithongering. Heel lang geleden waren mensen in staat om lange tijd zonder voedsel te leven (dat zijn ze in feite nog), omdat er regelmatig een gebrek aan voedsel was. Wij zijn nakomelingen van deze sterke voorouders en hebben die eigenschap nog steeds een beetje in ons zitten. Als we minder eten, gaat ons lichaam automatisch het energieniveau verlagen en minder calorieën verbranden. En hier is het waar het mis gaat met de uithongeringsdiëten van de moderne mens: in plaats van er van af te vallen, kom je er van aan.

Het geheim van afvallen ligt daarom niet in hoeveel je eet, maar in wàt je eet.
Het is niet het aantal calorieën op zich dat je dikker of dunner maakt. Een vergelijkend onderzoek tussen een groep dikke en een groep dunne mensen liet zien dat ze gemiddeld vrijwel de gelijk hoeveelheden calorieën innamen. Het grote verschil zat hem in het soort voedsel. De dikke mensen aten relatief veel meer vetten en suikers. Het is bekend dat overtollige suikers en vetten door het lichaam worden omgezet en als vetcellen door het hele lichaam heen worden opgeslagen. Daardoor worden mensen dik en nemen in gewicht toe, namelijk door het lichaamsvet. De groep dunne mensen at daarentegen voornamelijk koolhydraten, die door het lichaam gemakkelijk kunnen worden afgebroken en omgezet in energie.

Gewicht verliezen is geen gemakkelijke taak.
Het vraagt tijd, geduld en inspanning om het succesvol te doen. Je hebt je huidige overgewicht ook niet in één dag bereikt, en dus kun je niet verwachten dat het er in één dag af is. Kies een dieet uit dat goed bij je lichaam past en houd je trouw aan dat dieet.

Afslankpillen zijn schadelijk.
De media en het internet staan propvol met advertenties voor afslankpillen en –supplementen. Over de hele wereld zijn er mensen die op zoek zijn naar die ene ‘magische pil’ waar je in één klap slank van wordt. Ze hebben daar heel veel geld voor over. Weet echter dat al deze middelen niet doen wat ze beloven en bovendien zeer schadelijke bijwerkingen voor de gezondheid kunnen hebben. Het kan zijn dat je er op zeer korte termijn door afvalt, maar na een tijdje zul je weer terugvallen naar je oude gewicht of zelfs nog zwaarder worden.

Overgewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, te hoog cholesterolgehalte, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Als je te veel eet, worden de overtollige calorieën door je lichaam opgeslagen als verzadigde vetzuren.

Blijvend gewichtsverlies kun je alleen op een gezonde manier bereiken door een combinatie van een trainingsprogramma en een voedzaam en gezond dieet, dat alle voedingsstoffen bevat, evenwichtig is, en geen suikers en slechte vetten bevat. Door te weinig calorieën te eten verlies je weliswaar gewicht, maar dat bestaat vooral uit water en spiermassa. Pas als je gaat trainen begint je lichaam met het verbranden van de vetvoorraden. Door te trainen versnel je namelijk je stofwisseling en stimuleer je je lichaam om het overtollige vet te verbranden voor de benodigde energie.

Lopen is een zeer goede en gratis manier van trainen en wordt wel de sleutel tot afvallen genoemd.

Schrijf een reactie