Afslank Artikelen

Waarom het mensen niet lukt om af te vallen

Heel veel mensen ter wereld lijden onder overgewicht en hebben geprobeerd af te vallen, helaas vaak zonder resultaat. Dat komt niet omdat ze dik en lui zijn, niet omdat ze niet in staat zijn zoet en vet eten te laten staan, niet omdat ze geen strikt dieet kunnen volgen en zelfs niet omdat ze niet in beweging kunnen komen. Hoe komt het dan wel dat het zovele mensen niet lukt om af te vallen? Onderstaand geven we hiervoor enkele redenen. Laten we daar eens naar gaan kijken.

 

  • De risico’s van overgewicht:

 

Heel veel mensen weten niet wat de schadelijke effecten zijn van overgewicht. De motivatie van veel mensen om aan een dieet en een oefenprogramma te beginnen is om er beter uit te zien, slanker te worden of die buik te verliezen. Natuurlijk zie je er ook beter uit als je slanker bent geworden, maar dat moet niet de hoofdreden voor je zijn om aan een afvalprogramma te beginnen. Het is beter als je begrijpt wat de schadelijke effecten van overgewicht voor de gezondheid zijn. Dan heb je namelijk een heel goede reden om te willen afvallen. Want wie wil er een groot risico lopen op hart- en vaatziekten, kanker, te hoog cholesterolgehalte, diabetes, leverziektes, slaap apnea, osteoporose en vroegtijdig overlijden? Pas als je ten volle beseft hoe gevaarlijk je overgewicht voor je is, zul je je realiseren hoe belangrijk het is om af te vallen.

 

  • Veranderingen in leefstijl:

 

Veel mensen denken dat een dieet volgen een tijdelijk iets is. Ze weten niet wat echt diëten inhoudt, maar denken dat het betekent jezelf uithongeren of bepaalde dingen een tijd lang niet eten. Ze zijn op zoek naar snel resultaat en geloven dat als ze dat hebben bereikt, ze terug kunnen vallen op hun oude patroon. Ze brengen geen blijvende veranderingen aan in hun leef- en eetgewoontes, zodat het hen ook niet lukt om blijvend op een laag gewicht te blijven. Hierdoor komen ze weer aan zodra ze ophouden met hun tijdelijke dieet. Je leef- en eetgewoontes veranderen is één van de belangrijkste dingen die je moet doen als je blijvend en gezond wilt afvallen.

 

  • De feiten kennen:

 

Tegenwoordig kun je in de media en op internet heel veel informatie vinden over afvallen. Je vindt er ontelbare dieetschema’s en turbo diëten, oefenprogramma’s om in één klap kilo’s kwijt te raken, enzovoorts. Veel mensen kennen niet de feiten over gezonde manieren om blijvend gewicht te verliezen. Ze hebben zich laten misleiden door reclameleuzen en valse claims. Als je met succes gewicht wilt verliezen, dan is het echter van vitaal belang dat je goed geïnformeerd bent en de feiten kent.

 

  • Een positieve leefwijze:

 

Laat de obstakels die je op je pad tegen komt je er niet van weerhouden om te slagen in je streven om af te vallen. Er zijn mensen die bij de kleinste tegenvaller denken: ‘O, ik heb vanmiddag gezondigd, dus kan ik mijn dieet voor de rest van de dag ook wel vergeten. Ik begin er morgen wel weer mee.’ Of ‘Dit weekend heb ik zo veel snoep en vet eten gehad, dat ik beter pas maandag weer verder kan gaan met diëten.’ Op deze manier saboteer je jezelf en zul je je doel niet bereiken. Probeer op positieve wijze te leven en dat vol te houden. Dat betekent dat ook als je een keer ‘zondigt’, je jezelf daarna weer tot de orde roept en doorgaat met je streven om af te vallen. Pas dan zal het je inderdaad lukken.

 

  • Schrijf je calorieën op:

 

Je moet weten wat je moet eten en hoe veel je moet eten. Als je zoet en vet voedsel eet of gewoon te veel eet, dan krijg je te veel calorieën binnen. Niet alle mensen die op dieet zijn houden bij hoe veel calorieën ze binnen krijgen, maar het is belangrijk om dat wel te doen. Op die manier kun je precies nagaan of je op een gezonde en goede manier met je dieet bezig bent.

Het volgen van een afvalprogramma vraagt heel veel toewijding en discipline. Als je dat kunt opbrengen, zul je zeker slagen.

Schrijf een reactie