Afslank Artikelen

Wanneer je tiener moet afslanken

Nu obesitas wereldwijd een belangrijk probleem is geworden, wordt het steeds meer een probleem van iedereen. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor tieners en kinderen. In de Verenigde Staten lijden meer dan 15% van de tieners aan overgewicht. De meeste tieners zijn in deze fase van hun leeftijd erg gevoelig wat betreft hun uiterlijk – ben je daar als ouder bewust van als je met hen over hun overgewicht wilt praten.

Tieners en de beeldvorming van hun lichaam
De meeste tieners hebben een misvormd beeld van hoe ze er uit zien en zouden moeten zien en vinden het dan ook erg vervelend dat ze net wat kilo’s meer wegen dan het ideaalbeeld. In de media zien ze hoe “perfecte” lijven er uitzien: hyperslank. Doordat een tiener natuurlijk nooit helemaal aan dat ideaalbeeld kan voldoen leidt dit vaak tot een een laag zelfvertrouwen. Een te zware tiener staat vaak open voor drastische maatregelen. Hij of zij grijpt al snel naar afslankmedicijnen en supplementen die helemaal niet geschikt zijn voor lichamen die nog in de groei zijn. Het is dus van het grootste belang dat volwassenen, en vooral ouders, er voor de kinderen zijn om hen te adviseren en te helpen gezonde en veilige keuzes te maken.

Vraag een expert om advies
Veel tieners zijn nogal gevoelig als het gaat om thema’s als overgewicht en afslanken en praten er liever niet over met hun familie en vrienden. Een dieetist kan helpen het eetpatroon van de tiener te analyseren en kan advies geven voor een gezonder eetpatroon. Een dieetist is een onafhankelijke professional op afstand bij wie het voor de tiener gemakkelijker is open over zijn of haar probleem te praten.

Wat kunnen ouders doen?
Ouders kunnen hun tieners ondersteunen en aanmoedigen bij hun pogingen af te vallen. Steun en sympathie vanuit het gezin kan het afslanken makkelijker maken. Je kunt je tiener helpen met het veranderen van levenstijl en eetpatroon, door als hele gezin mee te doen met deze verandering.

Je kunt beginnen met alle ongezonde producten uit de koelkast en van tafel te halen. Als het hele gezin dol is op pizza, kun je laten zien dat je je tieners poging ondersteunt, door allemaal geen pizza’s meer te eten. Andere producten die je beter kunt weggooien zijn melkproducten, gezoet vruchtensap, koolzuurhoudende dranken en uiteraard vet junk food. Vervang ze door gezondere opties als fruit en groente. Druiven, appels, bananen en selerie zijn goede keuzes voor een snelle snack.

Je tiener zal een stuk gemotiveerder zijn gezond te eten als hij of zij ziet dat het hele gezin gezond eet.
Je slaat hiermee twee vliegen in een klap. Je helpt je tiener en je helpt je gezin gezonder te eten. Je jongere kinderen groeien gezonder op en zullen als zij tiener zijn gezondere keuzes kunnen maken.

De meeste tieners zitten het grootste deel van hun vrije tijd voor de televisie of computer. Probeer manieren te vinden hem te interesseren voor wat actievere vormen van vrijetijdsbesteding. Maar wees geduldig – gedrag verander je niet vandaag op morgen. Kijk of hij of zij wat voelt voor sport of andere activiteiten. Plan ook is een actief uitje met het hele gezin. Een trektocht door de natuur, een boottocht, er enorm veel mogelijkheden.
Vaak eindigen de pogingen van tieners om af te vallen in ruzie met de ouders. Help hem het proces zou leuk en gemakkelijk mogelijk te maken door met hem mee te doen in plaats van hem onder druk te zetten dat hij moet afvallen.

Schrijf een reactie