Afslank Artikelen

Wat is emotioneel eten?

We hebben allemaal een emotionele relatie met eten. Voor het merendeel der mensen betekent dit dat ze gek zijn op bepaalde gerechten en lievelingsvoedsel hebben waar ze niet zonder kunnen. De emoties zijn direct op het eten gericht: liefde voor het voedsel. Wanneer mensen voedsel echter gebruiken om emoties te reguleren die niets met het voedsel zelf te maken hebben, dan spreken we van emotioneel eten. Als iemand bijvoorbeeld uit verveling zakken chips leeg eet of uit eenzaamheid zich volpropt met zoete snacks, dan is dat emotioneel eten. Emotioneel eten leidt tot een ontwrichte verhouding met het natuurlijke voedsel dat ons lichaam nodig heeft. Het is vaak ook de belangrijkste oorzaak van zwaarlijvigheid. Ontdek of je een emotionele eter bent en wat je er aan kunt doen.

Definitie van emotioneel eten

Emotioneel eten is het innemen van voedsel op het moment dat iemand onprettige emoties ervaart die echter niets met het voedsel zelf te maken hebben. Iemand eet dus niet omdat hij of zij honger heeft of behoefte aan bepaalde voedingsstoffen heeft. Veel mensen die een gezonde relatie tot voedsel hebben, voelen aan wat hun lichaam nodig heeft en reageren op die signalen. Ze hebben zin in fruit of een volkoren boterham. Mensen die emotioneel eten, gebruiken voedsel om snel hun emoties te reguleren. Die emoties zelf hebben niets met het voedsel te maken, maar met eerder opgedane ervaringen.

Eenzaamheid en depressie
De meest voorkomende emoties waardoor mensen emotioneel eten, zijn eenzaamheid, verdriet en depressie. Welke vrouw grijpt er niet naar de koelkast als ze zich eenzaam en verdrietig voelt? Naast voedsel kunnen mensen ook gebruik maken van alcohol en drugs om hun emoties te reguleren, te dempen of zelfs volledig uit te schakelen. Ook emoties als woede, angst en frustratie zijn voor veel mensen aanleiding om emotioneel te eten of drank of drugs te gebruiken.

Chocolade
Door bepaalde voedingsmiddelen te eten, gaan we ons inderdaad beter voelen. Een goed voorbeeld is chocolade. Bepaalde stoffen in chocolade hebben een directe invloed op de hersenen en dienen dus als instant medicijn tegen depressieve en verdrietige gevoelens. Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die de stemming verbeteren. Dat kan zelfs een biefstuk zijn. Ook pittig en gekruid voedsel verbetert de stemming.

Binging
Een aantal van de voedingsmiddelen die mensen gebruiken om hun stemming te verbeteren, bevat grote hoeveelheden vet, zout en suiker. In dat geval is de prijs van de troost te hoog in vergelijking met de opbrengst. Het prettige gevoel duurt maar even, maar de stofwisseling krijgt enorme hoeveelheden calorieën te verstouwen. Het lichaam krijgt onvoldoende voedingsstoffen binnen en signalen vanuit het lichaam worden steeds meer genegeerd. In feite is het grote ‘binging’ (volvreten) begonnen.

Ben ik een emotionele eter?

Beantwoord onderstaande vragen om te weten te komen of je een emotionele eter bent. Je bent een emotionele eter als je dagelijks voedsel eet zonder honger te hebben, met als enige reden het reguleren van emoties, en als dat voedsel veel calorieën, vetten, suikers en zout bevat.

1.Betrap je jezelf er soms op dat je aan het eten bent of iets hebt gegeten terwijl je je daar niet bewust van was?
2.Voel je je na het eten van calorierijk voedsel schuldig en beschaamd?
3.Eet je meestal alleen, in koud, vreemde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of zelfs in de badkamer?
4.Eet je vaak als je ruzie met iemand hebt gehad, terwijl je geen honger hebt?
5.Heb je veel trek in zoet of zout voedsel als je boos of verdrietig bent?
6.Laat je je vaak verleiden door reclame voor voedsel en heb je dan zin om dat te eten?
7.Is eten een vrijetijdsbesteding of hobby voor je?
8.Merk je dat je je beter voelt na het eten van bepaald voedsel en je minder boos of verdrietig bent?

Overgewicht en emotioneel eten zijn sterk met elkaar verbonden. Als je bovenstaande vragen voor het overgrote deel met ‘ja’ hebt beantwoord, dan raden we je aan professionele hulp van je huisarts, een voedingsdeskundige en eventueel een psychotherapeut te zoeken. Je zult ontdekken dat er andere manieren zijn om emoties te reguleren, waar je niet dik van wordt, maar waarmee je meer grip op je leven krijgt.

Schrijf een reactie