Afslank Artikelen

Wat zijn je afslankdoelen?

Stap voor stap – ga eens na waarom je nu echt wilt afvallen

Voor je aan je afslankprogramma begint zou je je bij jezelf moeten afvragen waarom je wilt afvallen.

Een missie slaagt nooit wanneer je niet vantevoren bepaalt wat het doel moet zijn.

Of het nu je droom is om van de zomer zo’n sexy bikini aan te kunnen of wil je vooral gezonder leven, het maakt niet uit: welke reden je hebt om af te vallen is niet zo belangrijk, als je jezelf er maar van bewust bent.

Schrijf op een groot stuk papier de reden op en hang het op een goed zichtbare plaats. Vertel over je plannen en je redenen; deel het met je vrienden op Facebook of Twitter.

De volledige acceptatie van je beslissing om af te slanken is de eerste stap op weg naar het bereiken van je doel.

Kies je doelen verstandig!

Heb je weleens gehoord van de SMART methode voor het stellen van doelen? SMART is een succesvolle en populaire methode voor het maken van verstandige en goed overdachte plannen.

S staat voor specifiek. Je moet heel precies kunnen omschrijven wat je doel is; bijvoorbeeld voor de Kerst 2 kledingmaten minder of binnen twee maanden 5 cm minder taille. Ken je doel.

M staat voor meetbaar. Je moet je voortuitgang kunnen meten. Ditz al je ervan weerhouden weer in je oude (eet-)patron terug te vallen. Weeg jezelf aan het begin en einde van de week en schrijf op wat je weegt.

A staat voor bereikbaar (attainable in het Engels). Wanneer je googlet met de woorden afslanken, Oprah en dramatisch zul je vele inspirerende verhalen vinden van mensen die op eigen kracht tientallen kilo’s zijn kwijtgeraakt. Probeer bereikbare doelen te stellen. Een goede oefening is jezelf voor te stellen zoals je er uit ziet wanneer je je doel hebt bereikt. Wanneer dat lukt heb je al een belangijke stap gezet.

R staat voor realistisch. Wanneer je de getuigenissen van gasten bij Oprah hoort kun je snel overenthousiast worden. Het kan je droom zijn er als een topmodel uit te komen te zien, maar je zult realistisch moeten zijn; ook de meeste slanke mensen zijn geen topmodel. Wees je er ook van bewust dat afslanken tijd, doorzettingsvermogen en vooral zelfdiscipline kost.

T staat voor tijdgebonden. Stel niet alleen een doel, maar geef voor jezelf ook aan wanneer je het doel bereikt wil hebben. Maak een grafiek en houd je vooruitgang bij. In het begin zal het lijken alsof je je doel nooit zult bereiken, tot je plotseling, na een tijdje ziet dat je al een heel eind op weg bent.

Neem zelf de verantwoording, maar betrek ook anderen
Je weet nu dus waarom je af wilt vallen en je hebt met behulp van de SMART methode een plan opgemaakt. Wat is nu de volgende stap?
Deel je ambitie met iemand anders; dat kan je partner, een goede vriend of je trainer op de sportschool zijn. Zij kunnen je aanmoedigen als het moeilijk wordt en steunen als je het niet meer ziet zitten. Vertel iedereen dat je wilt afvallen. Vraag in je stamcafe of ze je voortaan een koffie-verkeerd met soyamelk bereiden en informer bij je pizzakoerier of ze niet een gezonde pizza voor je willen bakken. Wanneer je een vaste klant bent willen ze dat vast wel doen.

Het is belangrijk dat je andere mensen erbij betrekt, maar het al of niet slagen van je poging hangt uiteindelijk van jezelf af: jij alleen bent verantwoordelijk. We zijn allemaal zwak, maar we zijn ook allemaal in staat om boven onszelf uit te stijgen.
Houdt je doel voor ogen en besef dat zelfs het kleinste stapje je weer een stukje dichterbij brengt.

Schrijf een reactie