De Populairste Diëten

Overzicht van het Atkins dieet

Op dieet gaan betekent dat bepaalde voedingsmiddelen verboden zijn. Maar wil je me wel geloven als ik je vertel dat er een dieet is waarmee je heel zwaar kunt eten? Dat is namelijk het geval bij het Atkins dieet, waarbij je heel veel eiwitrijk voedsel mag eten.

Koolhydraten veroorzaken overgewicht:
Volgens Dr. Atkins is de oorzaak van alle overgewicht het eten van teveel koolhydraten. Ons lichaam verbrandt koolhydraten en vetten uit voedsel om de benodigde energie te verkrijgen. Als je te veel koolhydraten inneemt, dan verbrandt volgens Dr. Atkins het lichaam alleen nog maar koolhydraten. Als je minder koolhydraten gaat eten, dan gaat het lichaam zijn eigen opgeslagen vetvoorraden verbranden en val je af.

Dr. Atkins stelt dat zwaarlijvige mensen vatbaar zijn voor diabetes of een hoog bloedsuikerniveau. Dat komt doordat zwaarlijvige mensen insulineresistent zijn geworden. Suiker wordt in het lichaam opgeslagen als glycogeen en overtollige suikers worden omgezet in vet. Als de suiker in je lichaam niet reageert op de insuline, dan leidt dat tot diabetes.

Wat is nu de remedie? Blijf uit de buurt van alle verwerkte en voorverpakte voedselproducten, verminder de inname van koolhydraten en suikers en eet veel eiwitrijke voeding.

Ketosetoestand:
Vervolgens legt Dr. Atkins uit wat de ketosetoestand is. Dit is een toestand die optreedt als het lichaam vet verbrand, bij gebrek aan koolhydraten. Dat gebeurt als je minder dan 40 gram koolhydraten per dag binnen krijgt. Atkins stelt dat de trek in koolhydraten na enkele dagen ophoudt en je het voedsel dat je niet meer mag eten niet langer mist. De ketosestoestand verbetert de effectiviteit van de insuline in het lichaam en voorkomt de opslag van vetten. In de ketosetoestand heb je minder honger en eet je minder. Je lichaam gaat van de toestand van koolhydraatverbranding over in de toestand van vetverbranding.

Fases in Atkins diet:
Het Atkins dieet bestaat uit vier fasen. De eerste fase is de introductiefase, waarin je dagelijks maar 20 gram koolhydraten mag eten. In deze fase verlies je heel snel gewicht. Het dieet bestaat uit salade en groentes met weinig calorieën en zetmeel, zoals bijvoorbeeld tomaten, broccoli en bladsla. In de tweede fase mag je dagelijks 25 gram koolhydraten eten en wordt het dieet aangevuld met vezelrijke voeding. In deze fase gaat het toegestane aantal grammen koolhydraten wekelijks met 5 gram omhoog. Dit gaat net zolang door totdat je geen gewicht meer verliest. In de derde fase ga je dan over van gewichtsverlies naar gewichtsonderhoud. Je verhoogt elke week het aantal grammen koolhydraten met 10 gram, net zolang totdat je begint aan te komen. In de vierde fase heb je de keuze uit een groot aantal voedingsmiddelen, waarbij je je gewicht laag blijft houden. Voedingsmiddelen die je mag eten zijn onder meer koolhydraatarme groenten, eieren, vis, gevogelte en rood vlees. Heb je eenmaal je doel bereikt, dan voeg je gezonde koolhydraten aan je dieet toe, bijvoorbeeld volkoren brood.

Mensen zijn zich vandaag de dag bewust van het feit dat obesitas diverse ziektes veroorzaakt, bijvoorbeeld diabetes, te hoog cholesterolniveau, hoge bloeddruk, kanker en hart- en vaatziekten. Vele zwaarlijvigen hebben het Atkins dieet gebruikt, en met succes. Het dieet is populair omdat je er snel gewichtsverlies mee bereikt en omdat het je helpt op een laag gewicht te blijven. Het Atkins dieet is succesvol gebleken en heel veel mensen ter wereld hebben hiermee hun zwaarlijvigheid en hartklachten overwonnen.

Schrijf een reactie