Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

15 manieren om gezond eten smaak te geven

Een dieet volgen is echt niet zo moeilijk als je denkt. Ik weet dat je helemaal geen zin hebt om op een vet- en caloriearm dieet te gaan, omdat dit je heel saai lijkt. Maar wees gerust, ook gezond en voedzaam eten kan heel erg lekker zijn. Je kunt van alles doen om de gerechten smaak te geven, en daarvoor hoef je echt geen chef kok te zijn. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je bepaalde ingrediënten in je keuken hebt staan. Volg onderstaande tips op en je zult binnen korte tijd in staat zijn de heerlijkste gerechten op tafel te toveren.

1. Breng je salades op smaak:
Salades zijn gezond en caloriearm. Ze bevatten vele noodzakelijke voedingsstoffen en zijn vezelrijk. Ze vullen goed en zijn gezond. Je kunt van alles in een salade doen: diverse soorten bladsla, komkommer, radijsjes, wortel, rode biet, aardappel, ei, bloemkool, broccoli, groene kool, erwten, peulvruchten, noten, zaden, tomaat en nog veel meer. Veel mensen eten niet graag een salade zonder dressing. Een gezonde en lekkere dressing kun je maken op basis van magere yoghurt of karnemelk, waar je limoen, zout, peper en eventueel olijfolie aan toevoegt. Je kunt een salade ook aanmaken met een pasta van spinazie, met pesto, met tahine, enzovoorts.

2. Andere smaakmakers:
Groene bladgroenten bevatten ontelbare voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Je kunt groene groenten heel kort blancheren of bakken met gember, knoflook en kerriepoeder.

3. Vleesvervangers als smaakmaker:
Je kunt bovendien ook nog geroosterde vleesvervangers, tofu, tonijn of makreel bovenop de salade leggen. Hiermee heb je ook eiwitten aan de maaltijd toegevoegd.

4. Limoen als smaakmaker:
Limoenen en citroenen zijn hele goede smaakmakers. Ze maken dressings heel lekker en je kunt ze ook gebruiken als je bijvoorbeeld vis kookt. Je kunt ze gebruiken als vervanging van mayonaise, eventueel met wat olijfolie toegevoegd.

5. Botervervangers als smaakmaker:
Om je gerechten de smaak van boter te geven kun je caloriearme botervervangers gebruiken, bijvoorbeeld over gestoofde aardappelen heen.

6. Olijfolie als smaakmaker:
Olijfolie en andere hoogwaardige plantaardige oliën, bijvoorbeeld sesamolie, hebben heel veel smaak en zijn heel gezond indien met mate gebruikt. Je kunt ze gebruiken om in te bakken (hoewel roosteren, koken of grillen altijd beter is) en als smaakmaker voor salades, pasta’s en groentegerechten.

7. Kant en klare kippenbouillon als smaakmaker:
Om te braden of te bakken kun je kant en klare kippenbouillon gebruiken in plaats van boter of olie. Dit geeft een heerlijke smaak aan je gerechten.

8. Azijn als smaakmaker:
Naast citroenen en limoenen kun je ook goede azijnsoorten gebruiken om smaak toe te voegen aan je gerechten. Voorbeelden zijn appelciderazijn, balsemazijn, rode wijnazijn, witte wijnazijn en rijstazijn. Deze producten vindt je in delicatessenzaken en biologische winkels.

9. Pepers als smaakmaker:
Gemalen of meegekookte pepers, hete sauzen en sambals zijn over het algemeen ook caloriearm en geven heel veel smaak aan bijvoorbeeld vlees- en kipgerechten.

10. Voeg noten en zaden toe aan gerechten:
Je kunt allerlei soorten noten en zaden roosteren: amandelen, zonnebloemzaden, sesamzaad, pistachenoten of walnoten en deze toevoegen aan allerlei gerechten, bijvoorbeeld salades en rijstgerechten. Zaden en noten zijn rijk aan voedingsstoffen en goed voor de hersenen en het hart.

11. Gedroogde kruiden als smaakmaker:
Naast natuurlijk peper en zeezout (rijk aan mineralen) zijn er vele soorten verse en gedroogde kruiden zoals peterselie, bieslook, tijm en koriander. Deze kruiden geven heel veel smaak aan gerechten en zijn bovendien heel gezond.

12. Draag je kruiden bij je:
Je kunt je favoriete kruiden en specerijen altijd bij je dragen, om extra smaak aan je eten te geven als je niet thuis eet.

13. Gedroogde tomaten als smaakmaker:
Zongedroogde tomaten zijn lekker en gezond en geven heel veel smaak aan bepaalde gerechten, bijvoorbeeld pasta’s.

14. Gebruik een teflon pan:
Gebruik altijd een teflon koekenpan om in te bakken. Op die manier kun je zonder olie of met heel weinig olie bakken.

15. Gebruik aluminiumfolie en olijfolie:
Als je vis grilt, dek dit dan af met aluminiumfolie. Hierdoor blijft de smaak in de vis zitten. Gebruik olijfolie in plaats van boter.

Schrijf een reactie