Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Afslanken met behulp van cosmetische chirurgie – Een optie?

Als je al zo vaak hebt geprobeerd om af te vallen, en daar telkens maar niet in bent geslaagd, ben je misschien op het punt gekomen dat je overweegt met behulp van chirurugie iets aan je overgewicht te doen. Chirurgie is echter altijd ingrijpend. Bedenk dus goed of je dit echt wil en laat je vooral grondig informeren. In dit artikel vind je een overzicht van de voor en nadelen van het ondergaan van chirurgie als middel om overgewicht kwijt te raken.

De voordelen van afslanken met behulp van cosmetische chirurgie
Laten we positief beginnen. Cosmetische chirurgie helpt je snel van je overgewicht af. Dit is uiteraard het grote voordeel van deze methode. Vrijwel iedereen die de ingreep ondergaat raakt gewicht kwijt en de meesten houden dit op z’n minst anderhalf jaar vast. Studies tonen echter aan dat veel mensen na deze periode weer in gewicht toenemen. Het is dus erg belangrijk om ook na het ondergaan van de operatie gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Een ander belangrijk voordeel van deze methode is de vermindering van de klachten die samenhingen met het overgewicht. Veel mensen die aan obesitas lijden, lijden vaak ook aan diabetes en hartaandoeningen. Het chirurgisch laten behandelen van je overgewicht helpt ook de symptomen van deze aandoeningen te verminderen.

De nadelen van afslanken met behulp van cosmetische chirurgie
Net als elke medische behandeling, is het ondergaan van cosmetische chirurgie niet zonder risico’s en bijwerkingen. Een klein percentage van hen die deze vorm van chirurgie hebben ondergaan is tijdens de operatie overleden. Daarnaast is het mogelijk dat post-operatieve complicaties optreden zoals hernia en infecties.
Sommige vormen van deze cosmetische chirurgie verstoren het vermogen van het lichaam mineralen en vitamen op te nemen. De meeste mensen die deze vorm van chirurgie ondergaan moeten dan ook na de operatie vitaminen- en mineraalsupplementen innemen. Dit verkleint het risico op een voedingstoffentekort en de problemen die daarmee gepaard gaan zoals anemia en osteoporosis.
In ongeveer 75% van de gevallen ontwikkelt de patiënt na de behandeling galstenen als gevolg van het snelle gewichtsverlies. Er kunnen ook vele bijwerkingen optreden: vooral misselijkheid, diarree, een opgeblazen gevoel, overdadig zweten, en winderigheid komen veel voor.

Moet je het nu wel of niet doen?De vraag is tot nu toe niet beantwoord: zou je nu wel of niet een operatie moeten laten doen om van je overgewicht af te komen? Of moet je het bij veel bewegen en het volgen van een dieet houden? Alleen jij kunt het antwoord op deze vraag geven. Je moet zelf de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Als je het nog steeds op kan brengen om gewicht te verliezen door middel van gezond eten en veel bewegen – blijf dat dan vooral doen. Maar als je dit al jaren doet, en nog steeds geen enkel resultaat ziet, is misschien het moment aangebroken voor een operatieve behandeling. Ook dan blijft het belangrijk dat je goed begrijpt wat de voordelen en de risico’s van deze ingreep zijn, en dat je bereid bent de noodzakelijke veranderingen in je levenstijl aan te brengen

Schrijf een reactie