Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Afslanken – wat doe je als je een plateau bereikt?

Is je dat ook wel eens overkomen? Je bent drie maanden lang goed op schema met het verliezen van gewicht en plotseling lijkt het alsof de weegschaal vastgelopen is. Je volgt nog steeds hetzelfde programma, je gaat nog steeds vijf dagen per week naar de sportschool, je doet nog steeds je cardio-oefeningen maar je krijgt er gewoon geen gewicht meer af. Dit wordt het zogenaamde plateau genoemd. Het is vervelend, maar er is nog geen reden tot wanhoop.
Plateaus bij het afvallen komt bij bijna iedereen voor – de meeste weten het alleen niet. Meestal kom je het voor het eerst na een paar maanden trainen en het volgen van een dieet voor. Het komt omdat doordat je steeds maar dezelfde oefeningen met dezelfde intensiteit doet, het lichaam aan deze extra inspanning went en geen extra energie meer hoeft te verbranden. Dan val je dus ook niet meer af.
Maar er is geen reden om het maar op te geven als je met een plateau wordt geconfronteerd. Hieronder vind je een paar dingen waar je over na zou kunnen denken en die je over het plateau heen kunnen helpen.

Controleer je inspanningen kritisch
Wees eerlijk. Heb je de kantjes er een beetje afgelopen? Zelfs als je het niet bewust doet zou je eens goed moeten bekijken of je niet onbewust bepaalde oude gewoontes in stand hebt gehouden. Bijvoorbeeld het jezelf belonen met een snack als je iets bijzonders gepresteerd hebt.

Eet je niet teveel?
Probeer een goed inzicht te krijgen in wat je eet door drie dagen lang een voedingsdagboek bij te houden. Schrijf alles op wat je eet. Let ook goed op de hoeveelheden die je eet. Als je een bepaald patroon ontdekt, verdubbel dan je inspanningen. Wees streng voor jezelf – en monitor vooral die gebieden waar je nog wel eens ‘zondigt’. Als het duidelijk is dat het probleem niet in het eten zit, zijn er misschien andere dingen die je over het plateau heen zouden kunnen helpen.

Eet je niet te weinig?
Je hebt het niet in de gate, maar door een strikt dieet te volgen kan het ook voorkomen dat je te weinig calorieën binnenkrijgt. Wanneer je lichaam te weinig calorieën opneemt, zet het lichaam zichzelf in de “hongermodus”, en zal het proberen het lichaamsgewicht te behouden. Dit kan de oorzaak van een afslankplateau zijn. Als je denkt dat je niet voldoende calorieën binnen krijgt, probeer dan wat meer gezond voedsel binnen te krijgen door je porties te vergroten. Houd dit een paar dagen vol en kijk of het wat uithaald.

Doe meer oefeningen
Dit is de eenvoudigste oplossing. Een van de redenen waarom je niet meer afvalt is omdat je lichaam zich aangepast heeft aan het doen van oefeningen. Als je maand in maand uit dezelfde oefeningen doet, hoeft het lichaam zich op een gegeven moment niet meer verder aan te passen. Om het plateau achter je te laten zul je dus je oefeningen elke vier weken moeten varieeren en de intensiteit ervan moeten verhogen.

Bijna iedereen die probeert af te vallen wordt vroeg of laat geconfronteerd met een moment dat er geen kilo meer afkomt. Met de juiste kennis kun je het plateau achter je laten en de weg naar het gewicht en het lichaam dat je voor ogen hebt vervolgen.

Schrijf een reactie