Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Afvallen met Krachttraining

We weten allemaal dat het maar al te gemakkelijk is om flink wat kilo’s aan te komen. Je hoeft hier over het algemeen weinig moeite voor te doen en ze zitten erbij voordat je het weet! Helaas is afvallen een ander verhaal. Vaak lijkt het onmogelijk een aantal kilo’s af te vallen omdat ze er gewoon niet vanaf lijken te gaan! Onderzoek onder de Amerikaanse bevolking heeft aangetoond dat maar liefst 70% van de Amerikanen die willen afvallen na de eerste poging opgeven omdat het in hun ogen en beleving onmogelijk is die kilo’s eraf te krijgen. Dit komt voornamelijk omdat mensen overgewicht aanpakken met een dieet- en niets anders. Wat veel mensen niet begrijpen is dat overgewicht aangepakt moet worden vanuit alle hoeken: dieet, training, lichaamsbeweging en de juiste mindset. Vooral trainen met gewichten doet wonderen.

Wat is krachttraining?

In principe zijn alle oefeningen waarbij spieren getraind worden krachttrainingen. Je kunt trainingen waarbij specifiek spieren aangepakt worden onderverdelen in weerstandstraining, krachttraining en gewichtstraining. Het beste is om een combinatie van die drie te volgen. Je kunt werken met halters, gewichten of je eigen gewicht dat je moet opdrukken.

Hoe kan krachttraining bijdragen aan afvallen?

Er zijn verschillende manieren waarop krachttraining bijdraagt aan afslanken. Je moet echter wel begrijpen dat krachttraining onderdeel is van een groter afslankprogramma. Op zichzelf staand heeft het geen effect, je moet het echt combineren met dagelijkse lichaamsbeweging en een gezond dieet. Maar als je het in die combinatie toepast kunnen de effecten gigantisch zijn.

Krachttraining zorgt ervoor dat je spiermassa toeneemt. Nu moet je niet denken dat je er als een bodybuilder uit komt te zien want dat is helemaal niet het geval. Spiermassa heeft veel energie nodig, veel meer dan gewoon weefsel en dus moet je lichaam wel twee keer zoveel calorieën verbranden om aan die energiebehoefte te voldoen. Omdat je gezond eet krijg je maar een bepaalde hoeveelheid calorieën binnen. Dit is vaak niet voldoende voor de spieren en dus moet het lichaam de vetvoorraad gaan aanspreken om voldoende energie te kunnen leveren. Het resultaat van dit alles is dat je vlot afvalt.

Hoe kun je afvallen?

Als je hebt besloten dat je het gaat proberen met krachttraining dan zijn er verschillende methodes die je kunt toepassen. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij het afvallen:

  • Doe elke dag een aantal lichte oefeningen, zoals push ups en pull ups. Dit hoeft helemaal niet lang te duren, maximaal 10 minuten.
  • Als je in een sportschool traint kun je gebruik maken van barbells, dumbbells en andere apparatuur die je kunnen helpen bij je krachttraining.
  • Overweeg ook om te gaan zwemmen, trek idealiter elke dag een paar baantjes.
  • Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet waarbij je veel groenten, fruit, volkoren producten en vezels eet.
  • Laat regelmatig een lichamelijk onderzoek doen bij de huisarts zodat je zeker weet dat alles gezond en goed is. Ook zou je een trainer in de arm kunnen nemen zodat je weet dat je alle oefeningen goed doet.

Schrijf een reactie