Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

De belangrijkste stappen om succesvol af te vallen

Miljoenen mensen ter wereld kampen met hun overgewicht. Het is een epidemie geworden en steeds meer mensen beginnen zich bewust te worden van de schadelijke gevolgen voor de gezondheid hiervan. Ze beginnen te dromen van een goed figuur en beginnen aan een willekeurig dieet. Sommigen van hen lukt het om af te vallen, maar bij velen mislukken de pogingen jammerlijk. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat ze vergeten om hun leefstijl in het algemeen te veranderen en zich alleen maar richten op hun dieet.

Anderen doen niet eens te moeite om uit te vinden hoe ze kunnen afvallen. Ze denken dat het een erfelijk probleem is, dat ze geen tijd hebben om te trainen of dat het ze toch niet zal lukken. Hoe zwaarder ze zijn, hoe pessimistischer ze vaak over de uitkomst zijn. ‘Ik ben al zo enorm dik, hoe kan ik dat er ooit nog af krijgen?’ Dit is natuurlijk geen goed uitgangspunt als je wilt beginnen met afvallen, en als je zo denkt moet je als eerste iets aan je denkwijze veranderen. Waar een wil is, is een weg. Als je het wilt, zal het je ook lukken. Afvallen is echt niet zo moeilijk en ook niet onmogelijk. Tenslotte is het veel mensen wel gelukt. Ga op zoek naar inspirerende voorbeelden en begin met het aanbrengen van kleine wijzigingen in je leef- en eetgewoonten. Als je vervolgens met toewijding aan de slag gaat, dan zal het je zeker lukken.

Onderstaand volgen zeven adviezen die je zullen helpen op succesvolle wijze af te vallen:

Wees optimistisch:

Als eerste moet je in jezelf geloven. Je moet erin geloven dat je zult slagen in je pogingen je afvaldoelen te bereiken. Zeg heel vaak tegen jezelf: ‘Ja, op een dag zal ik slank zijn.’ Herhaal dit zo vaak als mogelijk. Praat met jezelf, spreek jezelf bemoedigend toe. Stel jezelf de vraag waarom je eigenlijk zo graag wilt afvallen en schrijf alle redenen op. Schrijf over de schadelijke gezondheidseffecten van zwaarlijvigheid, over alle persoonlijke problemen die het je oplevert. Bedenk hoe actief en energiek je zou kunnen zijn en hoe goed je eruit zult zien als je eenmaal bent afgevallen. Door dit allemaal op te schrijven zul je heel gemotiveerd raken en op zwakke momenten kun je het allemaal terug lezen, om jezelf aan te moedigen.

Stel jezelf een doel:

Alleen als je jezelf een heel duidelijk omlijnd doel stelt, zul je in staat zijn dat te bereiken en daar naar te streven. Besluit hoeveel gram per week je wilt verliezen (400 gram is een veilige grens). Houd een voedseldagboek bij, waarin je je doelen opschrijft en precies bijhoudt wat je elke dag eet. Op die manier kun je je calorieën tellen en je bewust worden van je eetgedrag. Evalueer elke week hoe je het doet en hoeveel je vooruit gegaan bent, en stel eventueel je dieet en trainingsprogramma bij.

Lichamelijke beweging:

Wat voor dieet je ook volgt, om op succesvolle wijze af te vallen is het noodzakelijk dat je in beweging komt. Dit kun je doen met aerobische ofwel cardiovasculaire oefeningen, eventueel gecombineerd met anaerobische oefeningen. Voorbeelden van aerobische oefeningen zijn lopen, joggen, hardlopen, zwemmen, fietsen, roeien, skiën, schaatsen, rolschaatsen, de loopband, de fiets en de roeimachine. Voorbeelden van anaerobische oefeningen ofwel kracht- of weerstandstrainingen zijn gewicht heffen, water aerobics, de elastische band, de exercise ball, enzovoorts. Een combinatie van beide soorten oefeningen zal je helpen je doel het snelste te bereiken.

Voeding:

Het is belangrijk dat je een gezond en voedzaam dieet bevat. Dat betekent dat je dieet bestaat uit groenten en fruit, mager vlees, magere zuivelproducten en volkoren producten. Het dieet moet rijk zijn aan vitaminen, mineralen en vezels. Koolhydraten en eiwitten moet je in voldoende mate innemen, maar niet overmatig. Daarnaast heb je goede vetzuren nodig in de vorm van olijfolie, sojaolie, pindaolie, enzovoorts. Als je denkt dat je in de loop der jaren door je eenzijdige voedingspatroon een vitaminen- en mineralentekort hebt opgebouwd, dan is het een goed idee om dagelijks een multivitaminesupplement in te nemen.

Meet je vooruitgang:

Meet elke week je vooruitgang. Dat doe je door je te wegen en je maten op te nemen. Soms, als je aan krachttraining doet, zul je niet veel gewicht verliezen, omdat je aan spiermassa erbij wint. Kijk daarom ook gewoon in de spiegel, eventueel naakt. Dan zie je hoe je er uit ziet en hoeveel meer vorm je lichaam heeft gekregen. Door je maten op te nemen kun je echter op lange termijn bijhouden hoeveel je vooruit bent gegaan.

Maak aanpassingen:

Als je merkt dat je maar heel langzaam vooruit gaat, dan moet je veranderingen in je trainingsprogramma, je leefstijl en je eetgewoonten aanbrengen. Misschien moet je een ander soort oefeningen gaan doen, want niet alle oefeningen werken hetzelfde voor iedereen. Was je bijvoorbeeld aan het lopen, probeer dan eens uit of joggen en hardlopen tot snellere resultaten leiden. Bekijk ook je dieet. Eet je misschien nog steeds vette maaltijden en zoete tussendoortjes? Probeer die dan te vervangen door gezonder voedsel.

Houd vol:

Consistentie, continuïteit en doorzettingsvermogen vormen samen de sleutel tot succes. Niet alleen succes in het afvallen, maar ook succes in het voorgoed op een laag gewicht blijven. Als je bovenstaande adviezen opvolgt, zul je snel merken dat het afvallen je gaat lukken.

Schrijf een reactie