Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

De vorm van je beker of glas heeft invloed op je gewicht

Wist je dat de vorm van de beker of het glas waaruit je drinkt van invloed op je gewicht is? Je zult dit misschien ongeloofwaardig vinden, maar in dit artikel zullen we uitleggen waardoor dat komt.

De invloed van de grootte van je bord en lepel op hoeveel je eet

Onze geest laat zich gemakkelijk voor de gek houden door vormen. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend geworden dat de grootte van het bord en de lepel van invloed is op hoeveel mensen eten. De mensen die aan dit onderzoek deelnamen, waren zich hier zelf niet bewust van. Voor iemand die minder wil eten, is het daarom aan te raden om kleinere borden en bestek te kopen.

Onderzoek naar de invloed van de vorm en grootte van het glas

Er blijkt echter nog een andere factor een rol te spelen bij de hoeveelheid die wij drinken, namelijk de vorm van het drinkglas. Een groep onderzoekers van de universiteit van Illinois in de Verenigde Staten heeft onderzocht wat de invloed van de vorm van het drinkglas is op het drinkgedrag. Als eerste testten ze een groep jongeren op vakantiekamp die vrijelijk jus d’orange mochten inschenken. De jongeren gebruikten afwisselend een wijd, laag glas of een slank, hoog glas. Beide glazen hadden dezelfde inhoud. Het onderzoek liet zien dat 76 % van de jongeren meer inschonk in het wijde, lage glas dan in het slanke, hoge glas.

Vervolgens voerden de onderzoekers dezelfde test uit op een groep volwassen, met gebruik van dezelfde twee soorten glazen. Het resultaat was identiek: maar liefst 79 % van de volwassenen schonk meer in in het lage, wijde glas dan in het slanke, hoge glas. De verklaring die de wetenschappers gaven is dat mensen een horizontaal object als kleiner inschatten dan een verticaal object met dezelfde inhoud. En dat geldt ook voor drinkglazen.

Belangrijke afvaltip: gebruik lange, slanke glazen

Uit dit onderzoek bleek duidelijk dat mensen die brede, lage glazen gebruiken de neiging hebben meer in te schenken, omdat ze het volume van het glas onderschatten. Ze zijn zich niet bewust van het feit dat ze meer drinken dan ze zouden hebben gedaan als ze een lang, slank glas hadden gebruikt.

Mensen die uit lange, slanke glazen drinken controleren dus veel beter de hoeveelheden die ze drinken. Doordat het glas lang is, ervaren ze de hoeveelheid erin als veel en hebben ze sneller een voldaan gevoel.

Stap dus over op het gebruik van lange, slanke glazen. Behalve als je water drinkt, gebruik dan een laag, breed glas!

Schrijf een reactie