Afslank Artikelen De Populairste Diëten Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

De waarheid over “supersnel” afslanken

Vrijwel iedereen die te zwaar is beslist een keer in z’n leven aan een “supersnel” afslankprogramma mee te doen. Ze denken dat dit de gemakkelijkste en effectiefste manier is om van hun overtollige kilo’s af te komen. Bedenk altijd dat het belangrijkste prioriteit niet afvallen maar je gezondheid zou moeten zijn. Er zijn in de laatste jaren tientallen van deze supersnel-afvallen programma’s op de markt geweest, maar als we heel eerlijk zijn werkt de overgrote meerderheid van deze programma’s niet. Ze leiden vaker tot frustratie dan tot succes.
Als je je afvraagt of het mogelijk is snel af te slanken dan is het antwoord: ja dat is mogelijk. Elk dieet moet echter passen bij de persoon die het volgt. Zijn of haar lichaamsbouw, ritme en persoonlijkheid kunnen allemaal van invloed zijn op het succes van het dieet. Wat bij de een werkt werkt niet altijd bij de ander. We zijn allemaal uniek, en dat geldt ook voor de biochemische processen van ons lichaam.
Hoewel het mogelijk is snel af te vallen is het goed eerst eens wat te lezen over de mogelijke bijverschijnselen van snel afslanken. Hieronder noemen we een aantal van de meestvoorkomende bijverschijnselen.

Overgevoeligheid voor kou – bibberen.
Dit is een vaakvoorkomend bijverschijnsel dat optreedt nadat iemand in korte tijd veel gewicht is kwijtgeraakt. Het lichaamsvet zorgde er voor dat de warmte in het lichaam geïsoleerd bleef. Bij snel afslanken verlies je deze isolatie dus heel snel. Omdat er nog geen spierweefsel voor in de plaats gekomen is, zul je je warmte snel kwijtraken. De hersenen geven je spierweefsels het signaal samen te trekken om de warmte vast te houden. Dit samentrekken en weer uitzetten van het spierweefsel is het bibberen en is bedoelt om warmte te creëeren.

Haarverlies
Haarverlies komt vaak voor nadat iemand in korte tijd veel gewicht heeft verloren. Het wordt veroorzaakt doordat er te weinig proteïnen zijn ingenomen. Na vier of vijf maanden worden de haarzakjes afgestoten. Haar bestaat voor het grootste gedeelte uit proteïnen. Omdat er minder proteïnen zijn, wordt het haar minder elastisch en raakt los. Het lichaam kiest ervoor proteïnen te gebruiken waar ze het meest nodig zijn – bij de vitale lichaamfuncties. Daar hoort haar niet bij. Zodra je weer normaal gaat eten en voldoende proteïnen binnenkrijgt zal je minder haar gaan verliezen en zal je haar weer even gezond worden als het was voor je aan het dieet begon.

Galstenen
In korte tijd veel afvallen leidt tot het ontstaan van galstenen. Galstenen kunnen ontsteking van de galblaas, lever of pancreas veroorzaken.

Verlies van spierweefsel
Een groot nadeel van snel afvallen is dat je slank spierweefsel kwijtraakt. Daar komt die sloomheid vandaan. Het lichaam, dat normaal gesproken calorieën verbrandt om te kunnen functioneren, zal, omdat ze geen calorieën meer binnenkrijgt het slanke spierweefsel gaan gebruiken om te functioneren.

Loshangende huid
Dit komt bijna altijd voor bij mensen die aan obesitas leden en heel snel heel veel gewicht kwijt zijn geraakt. Het komt vooral op de onderarm, de buik en de dijen voor. Lichaamsvet wordt opgeslagen onder de huid en rondom de organen. De huid rekt dus uit. Zodra het vet weg is, blijft er losse huid over. Soms is er cosmetische chirurgie nodig om de overtollige huid te verwijderen.
Denk dus goed na voor je besluit dat je heel snel heel veel kilo’s kwiijt wil. Het is altijd beter om de gezonde weg te gaan: langzaam maar zeker.

Schrijf een reactie