Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Geef je motivatie een opkikker met kleine notities

Het gebeurt maar al te vaak dat je je vol enthousiasme op een dieet stort, maar dat je na een tijdje er alweer mee wilt stoppen. Misschien valt het je vies tegen zoveel aan lichaamsbeweging te moeten doen, of vind je het gewoon vreselijk dat je niet meer alles kunt eten wat je wilt, of misschien is je lichaam aan het dieet gewend geraakt en lijkt het alsof je niet meer afvalt.
Ongeacht de reden die voor jou speelt- je hebt op dat moment de motivatie nodig door te gaan met wat je aan het doen bent. Als je de motivatie niet kunt vinden zul je zien dat je met je dieet stopt, omdat je er gewoon geen zin meer in hebt en je er eigenlijk het doel niet meer van inziet. En eerlijk is eerlijk, afslanken kan soms echt een uitdaging zijn. Al dat lekkere eten wat je niet meer zou moeten eten. Het lijkt wel alsof jij de enige bent in de hele wereld die op dieet is, want iedereen zit lekker aan de taartjes en snoepgoed. Als je de juiste motivatie hebt kun je echter het dieet wel volhouden en ben je in staat de juiste beslissingen te nemen ongeacht de verleidingen en afleidingen die zich op je pad bevinden.

Hoe kun jij je motivatie behouden of terugvinden?
Een goede truc die je hier kunt toepassen is jezelf motiverende notities te schrijven. Deze notities hoeven geen ellenlange brieven te zijn, maar kunnen kreten zijn die je aanspreken, grappige anekdotes of gewoon een persoonlijke boodschap aan jezelf om door te zetten. Wat je ook kiest, het is belangrijk dat het je aanspreekt en dat het een bepaalde emotie in je aanwakkert zodat je doorgaat met diëten. De emotie moet positief zijn en je afleiden van de negatieve gedachtes rondom het stoppen met diëten.

Maak een plan van aanpak voor onvoorziene gebeurtenissen:
Bij het vooruit plannen van je dieet moet je in de gaten houden op welk gebied je zwaktes liggen en waar je het meest geneigd bent de fout in te gaan. In welke situaties of wanneer wil je snoepen bijvoorbeeld? Op verjaardagen en feestjes? Wanneer ben ik lui en zal ik proberen onder sporten uit te komen? Wanneer wil ik echt graag eten? Denk over dat soort situaties na en schrijf ze voor jezelf op.
Nadat je dit gedaan hebt moet je dus voor die situaties een plan van aanpak maken. Idealiter vermijd je dit soort situaties, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Wat ga je doen als je dus wel op een feestje bent en je ziet dat dienblad met lekkere hapjes aan je voorbij komen? Om gemotiveerd te blijven en jezelf op het rechte pad te houden kun je kleine notities her en der opplakken. Kies vooral de plekken in je huis waar je het meest geneigd bent de fout in te gaan, zoals natuurlijk de keuken of je voorraad kast. Hang een notitie naast je spiegel, hang er een op de TV, plak er een op de koekjestrommel en ga zo maar door.
Schrijf op die notities waarom jij wilt afvallen. Waarom is het zo belangrijk voor je? Wat ga je ermee bereiken? Hoe ga je je voelen als je eenmaal die kilo’s kwijt bent? Hoe zie je eruit? Hoe voel je je? Je kunt ook citaten gebruiken die je aanspreken en dus motiveren. We hebben er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • “We kunnen alles bereiken wat we willen bereiken, zolang we maar lang genoeg door gaan” -Helen Keller
  • “De rest van de wereld leeft om te eten; ik eet zodat ik kan leven” -Socrates
  • “Je lichaam is jouw bagage voor de rest van je leven. Des te zwaarder het is, des te korter zal je reis zijn” Arnold H. Glasgow
  • “Je valt alleen al af door jezelf een nieuw doel in je leven te stellen” Cyril Connolly
  • “Het is niet tragisch als je het doel in je leven niet bereikt. Het is pas tragisch als je helemaal geen doel hebt” Benjamin Mays
  • “Overwinning komt diegene die doorzet automatisch toe”. Napoleon
  • “Het enige dat je zult missen in een gezond leven is vet, slechte gezondheid en vermoeidheid ” -Jill Johnson

En zo zijn er nog veel meer kreten en citaten die jou net dat zetje kunnen geven om door te gaan. Als je dat stemmetje in je achterhoofd weer hoort zeggen dat je best dat koekje kunt eten en dat je het verdiend hebt, dan lees je een van de dingen die je hebt opgeschreven en je zult weer de motivatie hebben om door te gaan.

Schrijf een reactie