Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Gezonde salades voor je dieet

gezonde salade

Elke salade is een salade, maar niet alle salades zijn even gezond. In sommige salades zitten producten die je beter niet kunt eten, andere salades worden gemaakt van ingrediënten met weinig voedingswaarde. Een afslankdieet zonder salades is ondenkbaar, maar zorg wel dat de salades die je maakt gezond zijn!

Gezonde salades voor je dieet

Sla en groene salades

Om te bepalen of een salade gezond is, moet je kijken naar de ingrediënten. IJsbergsla bijvoorbeeld is lekker knapperig en mild van smaak, maar bevat vrijwel geen voedingsstoffen. Het vult ook nauwelijks. IJsbergsla is dus niet bijzonder gezond.

Het is veel beter om voor gewone sla te kiezen. Daar zitten veel meer vezels en voedingsstoffen in. Meng deze met kort-gekookte of rauwe groenten zoals spinazie, kool of paardenbloemblaadjes voor een nog hogere voedingswaarde.

Extra’s

Je kunt van alles aan je salade toevoegen. Zo kun je van een eenvoudige salade een maaltijdsalade maken. Maar met maaltijdsalades moet je voorzichtig zijn – zeker in restaurants. Er zitten vaak ongezonde en dikmakende ingrediënten in. Kies nooit een salade met kip. Die is vaak gefrituurd en heel vet. Een maaltijdsalade met veel volvette kaas – een goede uitzondering zoals Parmezaanse kaas daargelaten – maakt je ook al niet slanker.

Het beste is om veel groenten toe te voegen. Je zou bijvoorbeeld aan wortels, tomaten, broccoli, bloemkool of iets exotisch als Pak-soi kunnen denken. Hak ze in kleine stukjes en meng ze met de sla. Stukjes gekookte kip, kalkoen of vis kun je ook toevoegen. Vooral vis is een belangrijke bron van gezonde proteïnen. Wanneer je kaas op je salade wilt kies dan Parmezaanse kaas.

Wees ook niet bang noten of fruit toe te voegen. Bessen, watermeloen, granaatappelzaden en droge vruchten zijn heerlijk.

Dressings
Dressings zijn lastig – vooral wanneer je in een restaurant eet. Vermijd de volvette soorten – lees altijd de etiketten voor je dressings koopt. Zo kun je in elk geval bij de dressings die je zelf koopt voorkomen dat je teveel calorieën binnenkrijgt.

Kies altijd een dressing met weinig of geen vet. Meng de dressing niet door de salade maar serveer het als dip. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel hij of zij wil. Je kunt in plaats van dressings je salades ook met saladekruiden zonder zout op smaak brengen.

Het is ook het overwegen waard je dressings zelf te maken. Het is niet al te moeilijk een gezonde en lekkere dressing op basis van olie en azijn te maken. Experimenteer wat met citroensap, tuinkruiden, en magere yoghurt voor het maken van een gezondere dressing.

Je kunt de salade zo gezond maken als je zelf wilt. Wanneer je een lekkere en gezonde salade wilt zul je de ingrediënten bewust moeten uitkiezen. Wanneer je zo’n lekkere salade hebt ontdekt zul je merken dat je steeds vaker salades gaat eten.

Schrijf een reactie